Obiectul lunii iulie la Muzeul Municipiului București este o hartă realizată la începutul secolului XIX, o piesă foarte rară de reprezentare a unui abuz într-o comunitate locală.

„Planul mahalalei din Broșteni, aflată în apropiere de biserica Manu Cavafu și Hanul Dracului, în sudul orașului București, la capătul sudic al Căii Șerban Vodă, până către grădina Bellu. Harta a fost realizată la începutul secolului al XIX-lea pentru a arăta oficialităților abuzurile lui Tache Lupea și Enache Sitaru, care și-au extins ilegal proprietățile preluând din proprietatea comună a mahalagiilor.

Terenul preluat de Tache Lupea este redat pe hartă cu portocaliu, iar terenurile preluate abuziv de Enache Sitaru sunt redate cu roz. Cât de departe se ajunsese cu încălcarea legii putem observa în detaliile trecute pe hartă de petiționari. Putem astfel observa, în partea de jos a hărții, aleea lui Tache Lupea de-a lungul căreia se aflau așezați lucrătorii acestuia și familiile lor. Harta realizată manual este o piesă foarte rară de reprezentare a unui abuz într-o comunitate locală” precizează Muzeul Municipiului București.

Pentru a vedea și alte astfel de obiecte rare, Muzeul Municipiului București vă invită să vizitați, la Casa Filipescu Cesianu (Calea Victoriei 151), expoziția „Cartografii simbolice. Geografie. Astronomie. Biologie”, organizată în cadrul Conferinței Internaționale de Cartografie Istorică (ICHC) 2022. Expoziția este deschisă în perioada 6 iulie – 21 august 2022.

„În cadrul ei sunt prezente câteva registre pe care natura umană le-a inventat şi perfecţionat ca domenii de permanente preocupări: Geografia, Astronomia şi Biologia. Au fost alese câteva repere de cartografie simbolică, pentru a fi astfel mai uşor circumstanţiate istoric şi ştiinţific, pentru publicul larg. Iar obiectivul cel mai important este de a păstra imaginea unei legături fundamentale dintre hărţile suprapuse ale lumii în care trăim: pământul, cerul şi mările interioare ale propriului corp. Ele, la rândul lor, sunt în strânsă legătură de la începutul lumii şi trăiesc în deplină armonie pentru a putea hrăni şi păstra viaţa”, a declarat Adrian Majuru, manager MMB, curator al expoziției.

Mai multe detalii, pe pagina de Facebook a expoziției.

Foto: Arhiva MMB