Palatul Telefoanelor de pe Calea Victoriei este unul dintre simbolurile Bucureștiului încă din perioada interbelică când a fost construit. Parcursul său,  de la o clădire care a scandalizat societatea vremii cu arhitectura sa inovatoare până la imaginea cărților poștale este una care s-a împletit inevitabil cu istoria.

Palatul Telefoanelor

Construcția Palatului Telefoanelor se datorează Marii Crize Economice din 1923 care nu a ocolit nici România. Din această cauză guvernul de la aceea vreme a decis să contracteze un împrumut de la un trust american. Acestă hotărâre a dus la acordarea unui monopol pe o perioadă de 20 de ani a Corporației Internaționale de Telefonie și Telegraf din S.U.A., companie care a decis ridicarea a ceea ce s-a numit Palatul Telefoanelor.

Locul construcției a fost ales pe amplasamentul Terasei Oteteleșanu, în vecinătatea vechii clădiri a Teatrului Național. Palatul s-a vrut a fi un exemplu al modernității și al progresului și de aceea  a avut o serie de elemente folosite în premieră în România.

Un proiect ambițios

Palatul Telefoanelor a fost construit timp de 20 de luni,  între 1931 și 1933 . A fost prima clădire înaltă cu structură metalică din România, scheletul fiind realizat la Uzinele și Domeniile de Fier Reșița.

Înălțimea de 52,5 m nu a fost depășită de nici un alt edificiu până în anii 70 când a fost clădit Hotelul Intercontinental.

Palatul Telefoanelor

Cei trei arhitecți ai proiectului, Louis Weeks, Edmond Van Saanen Algi şi Walter Froy au imaginat o clădire după modelul zgârie-norilor care populau peisajul urban al S.U.A. Stilul Palatului a fost unul Art Deco cu motive decorative care făceau trimitere la cultura egipteană antică.

Detalii Palatului Telefoanelor

Un alt element de progres a fost considerat telefonul care se regăsea în stilizarea detalilor interioare.

În 1934 a fost inaugurat cu fast în prezenta regelui Carol al II-lea, dar în societatea bucureșteană interbelică Palatul Telefoanelor a provocat o oarecare rumoare, care s-a stins cu trecerea anilor.

Între 1940 și 1946 a fost supus unor construcții de extindere atât pe verticală, cât și pe orizontală.

A rezistat cu stoicism cutremurelor din 1940, 1977, 1986, 1990, dar și bombardamentelor trupelor Aliaților din timpul Celui De Al Doilea Război Mondial.

Viața în comunism și post-comunism

Odată cu ajungerea la putere a comuniștilor, Societatea de Telefoane a fost Naționalizată și Palatul Telefoanelor a ajuns in proprietatea statului.

Un studiu efectuat în 1993 a indicat probleme la structura clădirii datorită antenelor de telecomunicațiii de pe acoperiș. În 1995 a fost demarat cel mai mare proiect de reconstrucție din România care s-a întins pe o perioadă, a implicat 700 de persone și a costat 1 milion de euro.

Antene pe Palatul Telefoanelor

În anul 2014 Palatul Telefoanelor a fost scos la licitație de Telekom România care îl deține, dar până în prezent nu și-a găsit alt proprietar.

Cum viitorul este nesigur, Palatului Telefoanelor îi rămâne doar trecutul și singurătatea spaților care cândva erau populate de angajații companiei de telefonie române.

Autor: Ioana Gonțea