Odinioară, denumirea populară a lunii februarie era Făurar, fiind supranumită și ”Luna lupilor”, pentru că venea cu zile și nopți geroase, cu zăpezi mari și viscole, vreme vitregă, în care lupii, în haite, se apropiau de gospodării în căutare de hrană.

Era și perioada când, în lumea satului tradițional, fierarul (făurarul) pregătea uneltele pentru primăvară și confecționa potcoave noi pentru cai scrie Muzeul de Etnografie Brașov, pe pagina de Facebook a instituției.

Mare meșter acest făurar, de vreme ce a intrat chiar și în lumea magică a basmelor românești. Amintim de Greuceanu, personaj din mitologia românească, cel care a eliberat Soarele și Luna furate de zmei. Pe acesta l-a ajutat ”Faurul pământului”, fierarul cu puteri supranaturale, din mâinile căruia ieșeau obiecte vrăjite. Copiii din fotografia publicată astăzi cu siguranță i-au imitat faptele de vitejie în jocurile lor pe ulițele satului.

Alte povești și detalii despre obiceiurile și datinile de peste an puteți afla vizitând Muzeul de Etnografie Brașov și filialele sale din Rupea și Săcele.