Conacul boierilor Bogdan, un castel vechi de două secole din Neamţ, unul de dimensiuni ceva mai reduse, care este catalogat ca monument istoric de arhitectură, a fost scos la vânzare.

Imobilul, care a aparţinut unei bogate familii din Moldova, este situat în comuna Gâdinţi, aproape de municipiul Roman, a fost scos la mezat de Romania Sotheby’s International Realty, o agenţie de intermediere a proprietăţilor de lux ţară, contra sumei de 350.000 de euro.

Castelul încă mai poartă fălnicia unor vremuri trecute, dar trecerea anilor şi-a pus amprenta pe el, fiind într-o stare precară. Pe timpul comuniştilor a găzduit un spital de psihiatrie. Conacul, împreună cu mai multe anexe, este pe un domeniu de 1,75 hectare, clădirea principală având o suprafaţă construită de 1.406 metri pătraţi.

Vasile Băbuţă, primarul de la Gâdinţi, a afirmat că actualul proprietar a achitat taxele pentru clădire la bugetul local şi că „în nici într-un caz noi, ca administraţie, nu ne exercităm dreptul de preempţiune pentru a cumpăra. Suntem bucuroşi dacă se va realiza tranzacţia, pentru că imobilul va fi reabilitat şi la buget vor intra fonduri“.

Directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Neamţ, Rocsana Josanu, a afirmat că posibila vânzare este şanşa ca monumentul să fie reabilitat şi salvat de la o soartă pe care au avut-o alte imobile de acest fel. În prezent, conacul este afectat de umiditatea acumulată în ani, zidăria având de suferit.

Istoria familiei boierești Bogdan

Un boier Bogdan apare menționat la curtea lui Lăpușneanu, altul este ucis mai târziu de Duca Vodă. Fiul acestuia, marele hatman Lupu Bogdan, a fost și el prigonit de Duca Vodă și exilat în Polonia și Valahia. Tot el a negociat cu Brâncoveanu în numele lui Vodă Antioh Cantemir, iar fiul său, Ioan, mare logofăt, slujește pe Grigore Ghica Vodă și se încuscrește cu alt principe, Dimitrașco Racoviță. Un alt urmaș va fi senator sub domnia Principelui Carol. Tradiția familiei explică bourul și leul cu sabie de pe arme printr-o descendență nedovedită din Ștefan cel Mare. Cert este că familia Bogdan apare în documente începând cu secolul XV.

Micul castel a fost construit de către boierul Dimitrie Bogdan, împreună cu soţia, Georgeta, care între 1806 – 1812 au ridicat în apropiere şi Biserica Sfântul Dumitru, în interiorul căreia se află înhumaţi ctitorii. După 1990, conacul a fost retrocedat unor moştenitori, care l-au vândut unei persoane fizice din Roman.

„Domeniul pare mai degrabă a înconjura un castel de poveste la scară mică. Intrarea princiară susţine această afirmaţie, fiind vorba despre un corp de clădire cu turn şi şapte încăperi. Stilul neogotic creionează faţada unui castel cu turn şi turle zvelte. Turnul central poartă o emblemă în centru, sub golurile de aerisire – bourul Moldovei şi stema unui leu cu sabie a familiei Bogdan“, arată Romania Sotheby’s.