Dintre poveștile cartierelor bucureștene se remarcă una cu adevărat spectaculoasă și interesantă: cea a  cartierului Titan – Balta Albă. Numele cartierului Balta Albă ar putea avea două explicații.

Prima explicație e legată de un obicei morbid al începutului de secol XIX și face referire la o groapă sau un loc mlăștinos, unde, pe la 1813, în timpul ciumei lui Vodă Caragea, se aduceau cadavrele ciumaților care erau acoperite acolo cu var nestins. În timpul acestei epidemii au murit omorând peste 50 000 de oameni. Această groapă comună a fost astupată, dar când ploua, tot locul fiind mai jos decât drumul, devenea o baltă albă, din cauza varului. De aici și numele Balta Albă.

mistere-59

De altfel documentele vremii precizează că în această zonă – Dristor, Balta Albă au fost aduse multe cadavre ale ciumaților. Printre ele erau și muribunzi care însă nu-și dăduseră încă ultima suflare pe care cioclii îi luaseră pentru a le grăbi sfârșitul și a le fura ce aveau mai de preț prin locuință.

black-death_26438400

A doua explicație este una mai romantică și mai puțin morbidă decât prima. Se zice că în prin anul 1900 trăia aici un cârciumar, ce se numea Petre şi pe lângă cârciuma sa avea şi o grădină de vară. Lângă local era şi un teren destul de mare şi mlăștinos, unde atunci când ploua se strângea apa care nu se evapora rapid, ci rămânea acolo pentru multe săptămâni. Când razele soarelui se reflectau în acea baltă, crea impresia unei întinderi albe şi astfel cârciumarul a numit localul său „Balta Albă”, iar în interiorul acestuia a realizat o pictură cu o baltă pe care înotau câteva raţe.

Balta Alba

Numele de Titan a apărut mult mai târziu. El se trage din mitologia greacă, și face referire la copiii zeilor Uranus şi Gaea. Între anii 1965 si 1984 a existat un boom al blocurilor de locuințe, Bucurestiul atingând un număr de 446.100 apartamente în această perioadă. Astfel a luat nastere cartierul Titan-Balta Albă cu 90000 de apartamente. Ca multe alte zone muncitorești aceste locuințe s-au așezat peste fostele comune adiacente Bucureștiului, însă apartementele construite de regimul comunist erau la limita de jos a standardelor de confort. Obiectivul principal al lor era să ofere un acoperiș pentru muncitorii de pe platforma FAUR, respectiv Policolor.

61453699

Prin anii ’70 cartierul Titan nu era mărginit de un parc amenajat, ci mai degrabă de zonă mlastinoașă cu stuf și noroaie, periferia orașului însemna teoretic câmp. Apoi la începutul anilor ’70 s-au construit blocuri de patru etaje prin jurul stației de metrou de la Titan, ulterior și blocurile de opt etaje. O dată exactă când s-a construit magazinul Titan nu avem, dar se pare că undeva între anii ’85-’89. Azi e transformat într-un fel de mall de cartier.

Stația de metrou a fost dată în folosință prin 1981 și are o arhitectură distictă, semănând cu o sală de sport sau cu un hangar de avioane. Din punct de vedere seismic, se crede că Balta Albă este una din cele mai sigure zone din București; în această zonă cutremurul din 1977 s-a resimțit cu o intensitate de două ori mai mică decât în restul orașului.

liviu_rebreanu_la_pod

Tramvai trecând pe bulevardul Liviu Rebreanu. Azi de o parte si de alta este Parcul IOR

Azi zona a devenit ceea ce regimul comunist și-ar fi dorit să devină: un cartier dormitor. Linistit și confortabil din cauza unei zone verzi destul de mari: Parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR), dar și bine legat de restul orașului atât prin liniile RATB, cât și prin rețeaua de metrou.

Una dintre particularitățile acestei zone este apariția unui număr mare de muzicieni, în decursul a 30 de ani, transformând Balta Alba într-un cartier unic în Romania, depasindu-și condiția de simplu “dormitor comunist”. Nimeni nu și-ar fi putut imagina ca pe un perimetru de câțiva kilometri pătrați există hard rock, metal, new wave, avangarda, hip-hop, jazz, electro, clasica si lautareasca. Practic, aici s-au născut, au crescut și s-au dezvoltat ca artisti foarte nume mari ale muzicii românești, din trupe precum Iris, Timpuri Noi, Partizan, Mihai Iordache, Maxim Belciug, Trei Parale, Dana Marijuana, Il-Egal și mulți alții.