Primăria Municipiului București se redeschide publicului larg, în noaptea de 13 mai 2023, cu o serie de evenimente în cadrul cărora vizitatorii vor putea redescoperi istoria și arhitectura palatului care găzduiește Primăria, dar și povești despre orașul trecut și prezent prin expoziţii, proiecţie de film şi instalaţie video despre București. Asociația Turism Istoric este prezentă cu o expoziție extraordinară – „Forturile Bucureștiului. 30 de imagini din viitor”

După ce anul trecut, Primăria a fost deschisă pentru a doua oară publicului larg cu ocazia Nopții Europene a Muzeelor și vizitată de mii de oameni, Primăria Municipiului București reintră anul acesta în programul evenimentului care are loc pe 13 mai, în intervalul orar 18:00-24:00, cu o serie de expoziții, instalații și o proiecție de filme, care marchează, prin evenimente tematice, momente remarcabile și istorice ale Capitalei.

Asociația noastră este prezentă pentru a doua oară în cadrul acestui eveniment cu o expoziție menită să atragă atenția asupra salbei de fortificații din jurul Capitalei si a potențialului enorm pe care acestea îl pot avea pentru metropolă.

În jurul Bucureștiului există un sistem de fortificații militare (18 forturi si 18 baterii intermediare) construite de Regele Carol I la finele secolului al XIX-lea, ca să protejeze Capitala de un eventual atac militar. Din cele 36 de fortificatii, au supravietuit 31. Expoziția de față prezintă materiale vizuale (randari 3D) cu propuneri de reutilizare ale acestor fortificații. Ea este gândită ca o panoramă de idei care se pot concretiza într-un plan apropiat, cu viziunea necesară. Expoziția înfățișează modalitatea prin care ansamblul de fortificații se poate transforma într-o centură culturală și de agrement, cu spații dedicate pentru concerte, festivaluri, expoziții, ateliere, dar și spații verzi, terenuri de sport, spații comunitare.

Astăzi, aceste obiective sunt parțial introduse în Lista Monumentelor Istorice – deși ansamblul este unic la noi în țară, iar cea mai mare parte dintre ele sunt lăsate în paragină. Există si un website dedicat acestui proiect  https://forturi.ro/forturi_bucuresti_30_imagini_viitor/ Autorii expoziție sunt arh. Dorothee Hasnas, Ciprian Plăiașu și Costin Zamfir.

Evenimentele din circuitul Noaptea Muzeelor 2023 sunt disponibile pe pagina ediției, pe www.noapteamuzeelor.org .

Din programul Nopții Europene a Muzeelor la Primăria Capitalei fac parte:

  • patru expoziţii – FORTURILE BUCUREȘTIULUI. 30 DE IMAGINI DIN VIITOR (Asociația Turism Istoric) SPAŢIU PUBLIC URBAN „PODUL CALICILOR”- ANSAMBLU URBAN DOMNIŢA BĂLAŞA, AMENAJARE URBANĂ PALATUL JUSTIŢIEI (Primăria Municipiului București) LOCURI CARE LIPSESC – CALEA VĂCĂREȘTI (Muzeul Național al Literaturii Române și Asociația Teritorii 21) EXPOZIȚIE DE PARTITURI – DIN VREMURILE MUZICALE APUSE ( Asociatia Pro Cult Art.)
  • instalație – INSTALATIE PARTICIPATIVA – BUCUREȘTI ACUM! (Primăriei Municipiului București);
  • două proiecţii de filme istorice – FILME ISTORICE, selecție din arhiva Muzeului Municipiului Bucureşti și PROIECȚIE VIDEO – BUCUREȘTIUL NOSTALGIC. DOUA SECOLE DE EVOLUȚIE edilitară (Muzeului Național de Istorie București)
  • muzică asigurată de DJ TEO – LIVE și Miruna Ionescu si Valentin Albesteanu & Taraful de Oraș – POVESTE DIN BUCUREȘTIUL DE ODINIOARĂ

Evenimentele prezente anul acesta la Primăria Capitalei aduc în discuție problema patrimoniului bucureștean, a modului în care acesta poate deveni o resursă viabilă și vitală a orașului, precum și proiecte ce au în vremurile de mult apuse și locuitorii de odinioară. Evenimentele vor avea loc atât în interiorul clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta, precum și în curtea interioară a Primăriei.

Programul de vizitare este de la ora 18:00 și până ora 24:00,ultima intrare fiind la ora 23:45. Accesul în clădire se va face în grupuri, pe intrarea principală, iar vizitele vor fi ghidate.