Folosite de adulţi în special în cazul bolilor, oliţele erau un accesoriu nelipsit din camera doamnelor de acum câteva secole. Acestea le ajutau să îşi facă nevoile fiziologice fără a se dezbrăca de rochiile impozante, greu de dat jos. Oliţa este doar una dintre accesoriile ciudate folosite de femeile din secolele trecute.

Cine-ar fi crezut că parte din accesoriile doamnelor de acum câteva sute de ani erau oliţele, sprâncenele false din piele de şoarece sau un ridicător de rochie? Femeile secolelor trecute erau galante şi făceau aproape orice pentru a se menţine la standardele frumuseţii de atunci. Brightside a realizat o listă cu cele mai ciudate accesorii ale femeilor secolelor trecute:

-Folosite mai mult în spital, în cazul adulţilor, oliţele erau foarte des întâlnite în secolele XVII şi XVIII, mai ales la camerele femeilor din Franţa. Practic acest „accesoriu” neobişnuit le ajuta pe femeile prinse în rochii grele şi sofisticate să îşi facă nevoile fiziologice fără a fi nevoite să se mai dezbrace.

-Sprâncene false din piele de şoarece. Acestea au făcut parte din trusa de machiaj a femeilor secolului al XVIII-lea. Doamnele şi domnişoarele obişnuiau să îşi radă sprâncenele naturale şi să lipească în loc altele din piele de şoarece. 

-Aluniţele false. Un alt „truc” folosit de femeile secolului al XVIII-lea erau aluniţele false, realizate din mătase sau piele. Precum sprâncenele false şi aceste aluniţe erau lipite pe faţă, cu ajutorul banalului lipici.

-Mască solară. În secolul al XVI-lea, femeile din nobilime obişnuiau să îşi protejeze pielea de soare cu ajutorul unei măşti. Aceasta era realizată din catifea neagră şi era utilizată în special în timpul călătoriilor. 

-Broşă cu ochii iubitei. Acest accesoriu a fost foarte popular în secolele XVIII şi XIX, în special în rândul europenilor. Broşa accesorizată cu mărgele sau alte detalii preţioase avea în centru pictat un ochi, inspirat, adesea din realitate.

-Ridicător de rochie. A fost inventat în 1846 şi era extrem de util, deşi pare greu de crezut. Acesta împiedica rochiile lungi şi grele să se murdărească la o plimbare prin praf şi noroi şi facilita de asemenea şi deplasarea.

ridicator de rochie foto brightside.me

Acest accesoriu ajuta doamnele şi domnişoarele să nu-şi murdărească rochiile la deplasare FOTO: brightside.me

-Pălăria-navă. Cu cât erau mai încărcate şi spectaculoase, cu atât erau mai apreciate coafurile secolului al XVIII-lea. Cele mai la modă doamne purtau în păr păsări împăiate, figurine sau chiar elemente de grădină. Pentru a comemora victoria navei franceze în bătălia cu cea engleză din 1778 s-a inventat o coafură, care avea în centru un vas. În scurt timp, aceasta a devenit foarte populară.

-Bile pentru obraji mai plini. Acest accesoriu care abia îţi permitea să rosteşti câteva cuvinte a fost extrem de popular în secolul al XVII-lea. Practic bilele realizate din diferite materiale erau băgate în gură şi poziţionate în zona obrajilor.