Până pe 15 august 2019, Festivalul de Benzi Desenate Istorice Brașov strânge candidaturi de la artiști din toată țara pentru expoziția centrală organizată la Sala Olimpia din Brașov. Tematica din acest an este „Europa 100”, realizatorii de benzi desenate fiind invitați să ilustreze principalele evenimente care au marcat bătrânul continent în ultimul secol. Cei 5 câștigători vor fi premiați și vor avea lucrările expuse în cadrul Festivalului, într-o expoziție outdoor prezentată în Piața Sfatului din Brașov.

După succesul ediției de anul trecut, când Salonul „România 100 de benzi desenate” a fost nominalizat la Premiile Administrației Fondului Cultural Național, categoria ,,Proiecte dedicate Centenarului”, Asociația Forums alături de Muzeul Județean de Istorie Brașov, organizează un nou festival dedicat benzilor desenate și ilustrațiilor grafice cu tematică istorică.

„ Ediția 2019 a fost aleasă să facă trecerea de la un Salon BD la un Festival BD. Șansa oferită de cronologia istorică este reprezentată de Centenarul Europei interbelice – Centenarul deschiderii Conferinței de Pace de la Paris (18 ianuarie 1919), moment istoric care a consfințit, prin tratatele de pace semnate la finalul conferinței, frontierele noii Europe după terminarea Primului Război Mondial. În plus, oportunitatea abordării istoriei Europei din perioada 1919 – 2019 este considerată deosebit de necesară, în contextul crizei actuale a Uniunii Europene, confruntată cu ascensiunea populismelor și a tendințelor de încălcare a principiilor democratice.
Astfel, tematica Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov 2019 este ,,Europa 100” iar cele 100 de subiecte istorice sunt repere ale ultimului centenar european ” se afirmă pe pagina oficială a evenimentului disponibilă pe siteul Muzeului Județean de Istorie Brașov.

Pentru ilustratori, graficieni și realizatori de benzi desenate, trebuie spus că apelul la candidaturi rămâne deschis până la data de 15 august, iar unica adresa la care aplicațiile pot fi trimise este salonbdbrasov@gmail.com.

Printre cele 100 de teme istorice propuse de organizatori se regăsesc subiecte politice și militare precum: Conferința de Pace de la Paris – Semnarea Tratatului de pace de la Versailles (28 iunie 1919), Crearea Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice – U.R.S.S. (1922, 30 decembrie), războiului civil din Spania (1936 – 1939), încheiat cu victoria lui Franco , arestarea de către Regele Mihai a mareșalului Antonescu (1944, 23 august) sau Referendumul Brexit, când Marea Britanie votează pentru părăsirea Uniunii Europene (2016, 23 iunie).
Alături de acestea, organizatorii s-au orientat și către alte tematici care au marcat ultimul secol european, de la descoperiri științifice, la cursa spațială, la marile evenimente sportive, sau chiar la apariția unor branduri care astăzi fac istorie. Astfel, merită să amintim: Descoperirea penicilinei de către bacteriologistul scoțian Alexander Fleming ( 15 septembrie 1928) ; Prima cursă a Campionatului Mondial de mașini de Formula 1 de la Silverstone ( 13 mai 1950); Cosmonautul rus Yuri Gagarin devine primul om care ajunge pe orbita Pământului (12 aprilie 1961); sau lansarea primul parfum ,,Chanel No. 5” de către designerul de modă Coco Channel (5 mai 1941).
Lista completă a celor 100 de teme dar și detalii privind regulamentul și premiile concursului sunt disponibile accesând următorul link: www.brasovistorie.ro

Foto: Pagina de Facebook a Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov ediția 2018

Până pe 10 septembrie 2019, curatorul proiectului şi organizatorii Festivalului vor selecta lucrările pentru organizarea expoziţiei şi realizarea catalogului. Cei 5 artişti premiaţi vor primi un onorariu de 1.000 lei brut şi vor avea cheltuielile de deplasare la Festival asigurate (transport, cazare şi masa).

Unicul festival de benzi desenate cu tematică istorică din România se va desfășura în perioada 3 – 6 octombrie 2019 în mai multe locuri culturale și alternative din Brașov și promite publicului o serie de experiențe inedite pentru a cunoaște istoria recentă.

Astfel, programul Festivalului de Benzi Desenate Istorice Brașov va cuprinde următoarele activități:

  • Organizarea primei expoziții muzeale cu tematică BD din România. Este o expoziție dedicată celui mai mare artist de bandă desenată din România, maestrul Puiu Manu. Discursul muzeal din Casa Sfatului va cuprinde obiecte din colecția personală a maestrului, schițe, planșe originale, fotografii, documente;
  • Organizarea expoziției outdoor în Piața Sfatului, care va cuprinde lucrările premianților concursului național dedicat artiștilor de bandă desenată;
  • Organizarea expoziției outdoor în Parcul Central ,,N. Titulescu” cu o selecție de planșe având ca tematică ,,Anul 1989, anul schimbării, reflectat în banda desenată europeană”;
  • Organizarea unei expoziții de caricaturi istorice având ca tematică istoria recentă a Lumii;
  • Salonul dedicat copiilor care va cuprinde expoziția cu lucrările selectate în urma concursului național dedicat lor, expoziția concursului școlar local și ateliere de bandă desenată dedicate copiilor și tinerilor;
  • Salonul de carte BD în care vor fi prezentate publicații și cărți de benzi desenate, prezentări de autori BD;
  • Cinemateca Festivalului, în care vor fi prezentate filme de animație cu tematică istorică;
  • Conferința cu tematica ,,Pif versus Cutezătorii”, dedicată împlinirii a 50 de ani de la apariția revistei ,,Pif”.

Surse: www.brasovistorie.ro
Surse photo: pagina de facebook a festivalului