Pentru mulți turiști, Cracovia este cel mai frumos oraș din Polonia. Chiar fără a avea termen de comparație cu alte orașe poloneze, cel care vizitează acest loc nu are cum să nu se încarce pozitiv, să nu se bucure de o experiență care oferă o lecție de turism, istorie şi stil, deopotrivă. Așa că am decis să vă oferim o sugestie de călătorie pe care cu siguranță merită să o încercați.

Autor: Tudor-Cristian GONGU

După capitala Varșovia, Cracovia este al doilea oraș ca mărime din Polonia. Situată în sudul tarii, în zona numită Malopolskie (Polonia mică), frumoasa Cracovie are multe de oferit turiștilor veniți de pretutindeni. Fostă capitală a Poloniei timp de peste 500 ani şi a Marelui Ducat al Cracoviei înainte de marea unire de la 1918, orașul are personalitate, fiind unul din cele mai vechi orașe ale tarii. Interesant este că denumirea funcției celui ce conduce destinele orașului nu este de primar ci cea de… președinte.

Sunt câteva puncte de interes turistic şi probabil ar fi necesare cel puțin 2 vizite de câte 3-4 zile pentru a descoperi ce are de oferit Cracovia şi împrejurimile. Cazarea în centru este foarte scumpă, dar puteți alege cazarea la o oarecare distanta de centru, de exemplu în cartierul Nowa Huta, unde ne-am cazat şi noi, de unde cu tramvaiul 52 faci cam 25 minute până la intrarea în centrul vechi. Biletul de tramvai este 1,70 zloţi (cam 2 lei românești), iar condițiile de călătorie sunt foarte decente. Când cobori din tramvai, mai întâi poți intra la Galeria Krakowska – un mall cu de toate, de la subsolul căruia te poți sui în trenul care te duce la aeroport în 20 minute. La etajul 1 este zona cu restaurante, unde poți mânca bine la un preț cât de cât accesibil. La un preț general, echivalentul a 5 lei românești pe suta de grame, poți lua în farfurie o varietate de cărnuri, legume şi salate, așa că un prânz consistent poate să te coste cam 20 lei.

La pas prin centrul vechi

După ce ați mâncat, puteți începe explorarea primei zone de interes turistic, respectiv centrul vechi. Treceți printr-un pasaj subteran, apoi, la intrare în centrul vechi puteți vizita Barbacana – turnul de pază al Cracoviei. E ușor de recunoscut funcția de apărare a orașului, fiind unul din puținele dovezi ale fortificației de odinioară. Turnul de pază este construit în stil gotic şi are o vechime de peste 500 ani, dar este foarte bine conservat. Construcția este foarte frumoasă, fiind realizată din cărămidă, cu ziduri de 3 metri grosime şi având 7 turnulețe. Plimbarea prin labirinturile fortăreței este spectaculoasă!

Barbacana – intrarea spre turnul de pază al Cracoviei

Intrați pe aleile pietruite ale centrului vechi, întâlniți forfota magazinelor şi teraselor, apoi ajungeți în Piața Centrală. Are aproximativ 40.000 mp şi este cea mai mare piață medievală din Europa, fiind principala atracție turistică din centru. Aici puteți vizita Bazilica sf. Maria, construită în secolul XIII în stil gotic din cărămidă. Biserica poartă hramul „Ridicarea la cer a Maicii Domnului”, având o înălțime de 80 m. În afara frumuseții bisericii, este un adevărat spectacol să asiști la cântecul unui trompetist din oră în oră, din cel mai înalt turn. De fiecare dată, melodia se întrerupe brusc, în amintirea trompetistului din secolul XIII, care a fost ucis în timp ce cânta şi încerca să alarmeze orașul despre atacul mongol iminent care se anunța.
Dacă vreți să vedeți piața şi orașul de sus, pentru 10 zloţi (aproximativ 12 lei românești), puteți urca în Turnul Primăriei, care este singura parte rămasă din vechea primărie – demolată la începutul secolului 19. Turnul are o înălțime de 70 m şi oferă o perspectivă inedită, fiind construit în stil gotic.

Zona centrală cu turnul primăriei în fundal

În piață veți vedea la tot pasul trăsuri cu cai frumoși, care pentru 250 zloţi (cam 300 lei) plimbă maxim 4 persoane pe aleile pietruite. Sunt o mulțime de terase, un bazar, magazine, un muzeu underground şi o atmosferă care freamătă, pulsează. Atenție, preturile în zonă la restaurante sunt destul de mari. Două persoane pot mânca un prânz, care să includă şi băuturi şi un mic desert cu preturi ce se învârt la media de 100 lei românești de persoană, dar pot urca la înălțimi amețitoare.
Pe una din aleile ce se desprind din piață, te îndrepți spre vestitul castel Wawel. La mijlocul aleii întâlnești biserica unde a avut una din parohii viitorul Papa Ioan Paul al II – lea, născut la Wadowice, la 50 km de Cracovia.

Piața Mare din Cracovia

Castelul Wawel

La marginea centului vechi întâlnești impunătorul castel, realizat tot în stil gotic în secolul XIV. Domeniul este destul de mare se află pe malul râului Vistula, pe Dealul Wawel şi cuprinde mai multe clădiri, printre care şi catedrala Wawel care a fost locul de încoronare a regilor polonezi de-a lungul istoriei, dar şi principalul loc în care monarhii au fost înmormântați. În interiorul catedralei nu ai cum să nu fii impresionat de Crucifixul lui Iisus Hristos cel Negru, înalt de 4 metri. Legenda spune că în secolul XIV Regina Jadwiga (Hedviga de Anjou) se ruga adesea în fata crucifixului, iar în timpul acestor rugăciuni Iisus i se adresa. Aleile palatului sunt generoase, există şi câteva terase unde se poate sta într-un peisaj regal, dar adevărata priveliște o aveți de pe aleile care înconjoară palatul, de unde puteți savura curgerea râului Vistula. Pentru 25 zloţi (aproximativ 30 lei) de persoană puteți să vă plimbați jumătate de oră cu vaporașul, iar dacă vă este foame, există pe faleză vase transformate în restaurante pe apă, unde am stat şi noi.

Intrarea în Castelul Wawel

Cartierul evreiesc

Kazimierz este cartierul evreiesc, aflat nu departe de centru. Evreii locuiau în aproximativ o cincime din acest district, dar formau aproximativ jumătate din populația orașului. De-a lungul timpului, această localitate a devenit un centru al intelectualilor polonezi evrei, devenind centrul cultural și spiritual, în care și-au desfășurat activitatea mai mulți teologi de renume.

În 1941, după ocuparea orașului de către naziști, s-au derulat aici multe drame şi povesti, dintre care istoria fabricii lui Schindler este poate cea mai cunoscută, fiind de altfel ecranizată de Steven Spielberg în 1993. Am vizitat fabrica, practic am asistat la o istorie a orașului în ultima sută de ani. Se redă foarte bine atmosfera anilor care au marcat viața Cracoviei, aveți ocazia să vedeți reproduse simboluri ale acelor timpuri, fotografii, sunete, istorii ale dramei în care au trăit evreii atunci. Puteți vizita Sinagoga veche, care acum găzduiește Muzeul Evreiesc, puteți vizita muzeul de Etnografie, Sinagoga Templul (încă activă), puteți să vă plimbați pe străzile cartierului. Seara puteți sta la o terasă unde, în afară că veți mânca şi bea cusher veți avea 2 surprize: mai întâi vă va încânta muzica live, cântată la contrabas, vioară şi acordeon, cu melodii ce seamănă izbitor cu piese românești, redând o atmosferă boemă, ce vă va duce cu gândul la Bucureștii de altădată, iar a doua surpriză va fi aceea că preturile sunt mai mari decât cele din centru!

Detaliu în cartierul evreiesc

Alte atracții

În preajma Cracoviei mai sunt şi alte atracții turistice, din care amintesc numai 2 ce merită vizitate. Fiecăreia trebuie să-i rezervați câte o zi separată, iar fiecare din ele merită o abordare individuală, pentru păstrarea personalității şi importanței istorice. E vorba de muzeul de la Auschwitz, unde a funcționat cel mai mare lagăr de exterminare nazist. Am vizitat lagărul, este la 60 km vest de Cracovia, mărturisesc că experiența a fost terifiantă. Nu trebuie să fugim de adevăr, trebuie să-l aflăm şi să ni-l asumăm, de aceea recomand vizitarea acestui obiectiv, unde veți vedea şi înscrisuri în limba română.

Salina de la Wieliczka – aflată la 15 km de Cracovia are o istorie lungă şi adună multe legende, pe care vă las să le descoperiți când veți vizita. Aflată pe lista UNESCO din 1978, salina are un traseu destul de lung pentru turişti, care durează circa 2 ore şi jumătate. Locul este celebru şi datorită personalităților care au fost pe aici, din care amintesc doar câțiva: Nicolaus Copernicus, Goethe, Chopin sau fostul președinte american Bill Clinton. Salina are o lungime totală a galeriilor de circa 300 km şi o adâncime a puțurilor de până la 327 m. În cadrul vizitei, veți ajunge la 140 m adâncime. Personal, am apreciat că mina nu este spectaculoasă, dar fără îndoială că este impresionantă.

În afara frumuseții locurilor vizitate, a lecțiilor de istorie interesante, am apreciat infrastructura existentă peste tot, buna organizare, funcționalitatea lucrurilor, respectul pentru turism, ospitalitatea, bunul gust, stilul. Fără îndoială, Polonia este o țară în plină ascensiune, o țară prietenă ce ne poate oferi un model de dezvoltare şi afirmare a identității culturale.

Biserica unde a slujit Papa Ioan Paul al II – lea

Surse foto: arhiva proprie