Dealuri terasate, crânguri de măslini, sate cu case albe și mori de vânt și biserici cu cupole albastre – acestea sunt peisajele care oferă Cicladelor un farmec deosebit.

Coloane grațioase ale unui templu în ruine se ridică spre cerul albastru și însorit. Case albe strălucesc pe versanții stâncoși, iar, pe țărm, o plajă nisipoasă se deschide către apele azurii ale Mării Egee. Varietate și libertate totală în timp ce treceți de pe o insulă pe alta sunt printre bucuriile călătoriei în Ciclade, insule risipite în sudul Egeei, de la Andros, în nord, spre insula vulcanică Santorini, în sud.

Zilnic, zeci de feriboturi le leagă de continent și vă dau libertatea de a vă opri pe o insulă și de a explora împrejurimile sau de a continua călătoria. Fiecare insulă – și sunt 220, deși multe sunt nelocuite – are propriile caracteristici, așadar puteți alege după stare. Dacă vă interesează viața de noapte, Mikonos este perfectă. Dar, dacă v-ați săturat de plajă, baruri și cluburi, Delos e la orizont, iar cu feribotul ajungeți imediat.

Conform mitologiei grecești, aici s-au născut zeul Apollo și sora sa geamănă Artemis, zeița vânătorii. Printre multe vestigii clasice puteți vizita Terasa Leilor, o alee mărginită de lei de marmură, construită înainte de anul 600 î.Hr. și dedicată lui Apollo, sau vă puteți delecta cu mozaicurile din Casa Delfinilor. Pe Folégandros, în extrema sudică, un sat labirintic de case albe stă așezat stoic deasupra stâncilor abrupte răsărite din mare, iar craterul Santorini (Thira), uriaș și inundat de mare – rezultat al unei erupții vulcanice de acum 6000 de ani – oferă cele mai incredibile priveliști la apus.

Când ar fi cel mai bine să facem o astfel de călătorie? Răspunsul ar fi de la începutul lui iunie spre mijlocul lui octombrie, însă evitați săptămâna liberă din Asomatos, la mijlocul lui august.

Cât de lungă să fie călătoria? După noi ați putea sta o veșnicie, doar acolo în insule s-a construit una dintre cele mai mari civilizații ale Europei. Țineți cont că o călătorie este cam între 2-4 ore între insule; în funcție de vreme puteți folosi feriboturi convenționale, catamarane rapide sau hidroglisoare.

santorini

De știut Agenții de turism se găsesc în portul fiecărei insule. Puteți cumpăra bilete și de pe debarcader, cu o oră înainte de plecare, dar este mai bine să le luați cu cel puțin o zi în avans. Reprezentanții pensiunilor întâmpină fiecare feribot oferindu-vă camere de închiriat, cam ca pe litoral la noi 🙂 Pentru o cazare mai stilată sau mai luxoasă se va face rezervare în prealabil.

Informații utile Cazarea pe feriboturi variază de la scaune rabatabile, la cabine cu paturi suprapuse de clasa I. Pentru călătorii mai lungi, aprovizionați-vă cu apă îmbuteliată și cu o gustare sau cu un sendviș,

Ce e de văzut într-o croaziră de acest fel?

Călătoriile cu feribotul fac parte din plăcerea drumului. Pentru a vă bucura de cele mai bune priveliști călătoriți cu feribotul obișnuit. Hidroglisoarele ajung aici mai repede, dar nu au decât locuri în interior.

Explorați Tinos, unde cărările străbătute de măgari șerpuiesc pe dealurile liniștite, iar caprele, fluturii și șopârlele sunt singurii tovarăși de drum. Biserica Panagia Evangelistria, de pe insulă, este loc de pelerinaj, fiind cunoscută pentru icoana Fecioarei Maria, făcătoare de minuni.

https://www.mysteriousgreece.com/2018/04/village-hopping-tinos/

Încercați înotul și snokellingul pe plajele întinse (adesea aglomerate) de pe Mikonos sau în golfulețele de pe Tinos sau Folégandros.

Hotelurile, barurile și magazinele acoperă țărmul din Naxos, cea mai mare dintre insule. În interiorul insulei, veți găsi crânguri de pomi fructiferi și de măslini în jurul satelor străvechi, vârful muntelui Zas, cel mai înalt vârf de pe Ciclade, veghind deasupra lor.

Pe Santorini, închiriați un măgar ca să  ajungeți pe marginea craterului de 275 m sau puteți lua telecabina – mai rapidă și mai confortabilă decât măgărușul.