O drumeție prin valea Murray, Australia de Sud, vă dezvăluie vii, așezări ale primilor coloniști și o faună bogată.

Fluviul Murray este cel mai mare curs de apă din Australia – împreună cu fluviul Darling, udă întreaga zonă agricolă a țării, unde se cultivă grâu și se cresc oi. O rută turistică urmează fluviul de la izvoare, prin munții Snowy din New South Wales, până la vărsare, în Australia de Sud, legând zone pe care le parcurgeți cu mașina, cu zone admirate de pe apă sau mergând pe jos. Porniți de la Murray Bridge, South Australia. Îndreptați-vă spre nord, prin zona portuară istorică a orașului, apoi părăsiți fluviul și pătrundeți în defileul Rocky Gully. Acum aveți de înfrutnat un urcuș domol, spre înălțimile lanțului muntos Mount Lofty.

De pe muntele Beevor se deschid priveliști uimitoare la nord, spre podgoriile din Valea Barossa, la est, dincolo de albia sinuasă a fluviului Murray, și al sud, spre lacul Alexandrina, o lagună din apropiere de gura fluviului. Puteți închiria drumeția la Tungkillo sau să continuați încă 26 de kilometri spre Springton, intrarea în zona viticolă.

Cea mai buna perioadă este din martie până în noiembrie. Alte luni sunt secetoase, iar drumurile sunt deseori închise pentru a împiedica izbucnirea incendiilor.

Rezervați-vă trei zile pentru cei 79 km până la Tungkillo. Adăugați o zi, dacă vă îndreptați spre Springton – distanța totală este de 105 km.

De știut

Veți avea nevoie de ghete, deoarece unele secțiuni sunt abrupte. Luați-vă hrană gata pregătită – aragazurile de voiaj nu sunt permise – și suficientă apă. Un filtru de apă vă va permite să vă aprovizionați cu apă pe drum, dacă va fi nevoie. Campatul nu este permis, de aceea trebuie să vă rezervați cazare înainte de a pleca la drum.

Aprovizionați-vă de la magazinul Monarto Zoo și de la cafeneaua aflată la mică distanță de Rocky Gully.

ATRACȚII

Dacă nivelul fluviului este scăzut, puteți vedea epavele unor vapoare cu zbaturi aproape de începutul traseului, la Sturt Reserve, în Murray Bridge.

Rezervația Rocky Gully, de la latura nordică a Murray Bridge, este o zonă mlăștinoasă, și a atras mereu amatori de păsări sălbatice. Numele dat de aborigeni acestei zone este Moop-poltha-wong, însemnând „rai al păsărilor”.

Între tufișurile de eucalipt de la poalele Mount Lofty veți veea, probabil, canguri cenușii și gonna (șopârle monitor de mari dimensiuni). Dacă aveți noroc, ați putea zări echidne și oposumi pitici.

Dacă porniți spre Springton, vizitați casa primului locuitor al țintului, datând din 1850, un imigrant german pe nume Friedrich Herbig, care a trăit într-un trunchi scobit de arbore de gumă, care se găsește încă pe strada principală.