Un lac albastru, înconjurat de piscuri înzăpezite, și priveliști minunate în sălbăticia stepei – în Asia Centrală

Piscurile semețe ale munților Tien Shan – Munții Cerului, în chineză – domină partea estică a micii Republici Kîrgîzstan din Asia Centrală. Și, cuibărit în mijlocul acestora, se găsește etericul lac Issyk-Kul (Ysyk-Köl), cu ape înconjurate de vârfurile mereu albe ale munților. Multe trasee superbe pornesc de pe malurile sale, ducându-vă spre pajiști cu iarbă verde, prin păduri de ienupăr, și de-a lungul unor văi montane, unde puteți întâlni nomazi cu turme de oi și capre.

Din orașul Karakol puteți porni spre sud, de-a lungul canionului săpat în gresie roșiatică al văii Jeti-Ogü, spre lacul Ala Kul – renumit pentru schimbările rapide de culoare, de la verde la albastru sau violet –, apoi de-a lungul văii Altin-Arashan. Un traseu minunat vă duce în nord, de la Balbay la capătul estic al lacului, în republica vecină, Kazahstan.

La început, veți urca brusc până la 3 275 metri în trecătoarea Sary-Bulak din munții Kungei-Alatau. Vă puteți opri pentru a admira priveliștile amețitoare – la sud, spre Issyk-Kul și la nord, spre stepa cazacă. Apoi, cele trei frumoase lacuri Klsai vă îmbie dincolode frontieră, în Kazahstan, după care drumul o ia la vale, spre Saty, de unde vă îndreptați pe șosea spre Alma-Ata, cel mai mare oraș din Kazahstan.

Cât e bine să mergi aici? Din iulie până în septembrie, pentru altitudini mari. Sfârșitul de mai și iunie este o perioadă minunată sub altitudinea de 2 999 m.

Pentru cei 64 km de la Balbay până la Saty ar fi bine să luați în calcul cinci zile.

De știut

Turismul nu este dezvoltat în Kîrgîzstan, astfel că facilitățile sunt minime. Alegeți un tur organizat (preferabil unul folosind ghizi locali) ori găsiți-vă singur un ghid la sosire în țară. În Kîrgîzstan și Kazahstan aveți nevoie de viză.

Există puține așezări în munți, de aceea luați-vă hrană multă și lichide. Cei pe care îi întâlniți pe drum vă vor oferi o băutură ce se numește kumuz. Încercați-o – este lapte fermentat de iapă.

ATRACȚII

Puteți înota în apele calde, bogate în substanțe minerale, ale lacului Issyk-kul, renumite pentru calitățile lor terapeutice. În valea Altîn-Arashan există și izvoare termale.

Fauna include oi sălbatice, urși bruni, lupi, râși, iepuri și chiar leoparzi ai zăpezilor.

Apele lacului Iyysk-Kul sunt albastre, dar lacurile Kolsai sunt verzi și se află în mijlocul pajiștilor alpine și al pădurilor de la poalele munților Kungei Alatau. Ele sunt renumite pentru păstrăvii care se pot pescui aici.

Cât vă aflați în regiune, petrecți o noapte într-o iurtă – o casă demontabilă, confecționată din pâslă – sub o tradițională cuvertură țesută în multe culori. Există și câteva campinguri cu iurte pentru oaspeți.