Vasele cu aburi erau un mijloc de transport plin de farmec pentru turiștii care mergeau vara pe Lacul Moosehead din SUA. După ce interesul pentru ele a dispărut, armatorii și-au scufundat bărcile, relatează BBC.

„În urmă cu 100 de ani, erau zeci de astfel de nave care navigau pe aici”, spune un bărbat privind o barcă cu aburi pe Lacul Moosehead, cel mai mare din statul american Maine. Întrebat ce s-a întâmplat cu ele, bărbatul a arătat în jos spre apele tulburi ale lacului. Din anii 1830 până în anii 1930, când bărcile cu aburi erau în funcțiune, lacul și pădurile din jur au fost o destinație de lux pentru turiști. Pe măsură ce industria forestieră a epocii a făcut zona mai accesibilă, turismul a înflorit în jurul lacului Moosehead.

Oamenii din marile orașe de pe Coasta de Est își petreceau acolo verile. Unul dintre cele mai mari hoteluri din țară la acea vreme se lăuda cu o pistă de bowling, telefon, electricitate, trei iahturi cu aburi și chiar cu propria echipă de baseball. „Nu cred că mulți oameni realizează cât de mulți turiști atrăgea regiunea Moosehead la începutul secolului”, a spus Ryan Robbins, care a crescut pe malul lacului.

„Industria bărcilor cu aburi a fost coloana vertebrală a turismului. La vremea aceea, regiunea era cunoscută în toată țara”, a adăugat Robbins. Dar, după ce au fost construite drumuri între orașele mari din jurul lacului și exploatarea forestieră a început să scadă, aceste bărci cu aburi nu au mai fost de mare folos. Stațiunile au început să se închidă și turismul intrat în declin.

Marea Depresiune și al Doilea Război Mondial au îngreunat lucrurile și mai mult. Între anii 1940 și 70, bărcile cu aburi și-au găsit sfârșitul. Unele nave au fost păstrare pentru piese, iar una a fost distrusă accidental, dar multe au fost scufundate voit în Lacul Moosehead după ce proprietarii și-au dat seama că consumau prea mult timp, spațiu și bani.

Ultimul vas rămas a fost Katahdin, care a început să transporte pasageri în 1915. „The Kate”, așa cum este cunoscută în zonă, trebuia să fie și ea scufundată, dar un grup de cetățeni a reușit să convingă proprietarul să o doneze Muzeului Marin Moosehead, unde a fost inclusă în Registrul Național al Locurilor Istorice și acum oferă croaziere publice, de la sfârșitul lunii iunie până la mijlocul lunii octombrie.