Un fermier palestinian a descoperit un mozaic bizantin în timp ce încerca să planteze un măslin pe terenul său din Gaza, informează BBC.

Salman al-Nabahin a povestit că el și fiul său săpau pământul când au făcut descoperirea. Cei doi au găsit mai multe fragmente care înfățișează animale și păsări colorate.

Experții au numit-o una dintre cele mai mari comori arheologice găsite vreodată în Gaza. Nabahin a declarat pentru Reuters că și-a dat seama că mozaicul aparține epocii bizantine după ce a căutat mai multe informații pe internet.

„O văd ca pe o comoară, mai dragă decât o comoară. Este o moștenire palestiniană”, a spus Nabahim. Arheologul René Elter, de la Școala Biblică și Arheologică Franceză din Ierusalim, a declarat pentru Associated Press că mozaicul este „excepțional”.

„Acestea sunt cele mai frumoase podele de mozaic descoperite în Gaza, atât în ​​ceea ce privește calitatea reprezentării grafice, cât și complexitatea geometriei”, a spus el. „N-au fost descoperite niciodată în Gaza podele de mozaic cu această finețe, această precizie în grafică și atât de bogate în culori”. Ministerul Palestinian al Turismului și Antichităților a declarat că au fost aduși experți internaționali pentru a finaliza lucrările.