Cartierul Cotroceni, una dintre cele mai vechi zone ale capitalei, este recunoscut fiind drept o zonă selectă cu o îndelungă istorie. Inițial moșia lui Șerban Cantacuzino, zona se transformă într-una domnească după construirea palatului regelui Carol I în 1888, dezvoltându-se spre a deveni un cartier cu o arhitectură unică.

Istoria Cartierului Cotroceni își începe cursul încă din momentul în care Șerban Cantacuzino ridică Mănăstirea Cotroceni chiar în inima pădurii unde se ascunsese, dar și numeroase alte case domnești. După anul 1850 domnitori precum Alexandru Ioan Cuza sau Carol I folosesc aceste case drept locuințe de vară, ceea ce sporește interesul pentru acea zonă.

Construirea Palatului Cotroceni în 1888 va favoriza dezvoltarea unui cartier exclusivist cu o arhitectură modernistă, neo-românească și neo-maură. Casele cu două etaje, spațioase și de cele mai multe ori fără curte, sau cu o curte foarte mică, erau cele care dădeau cartierului un aer domnesc. Dezvoltarea a continuat prin construirea unor obiective importante precum Facultatea de Medicină sau Academia Militară care vor aduce drept locatari ai cartierului importanți oameni de elită culturală și științifică.

DSC02820

DSC02842

Arhitectura în lupta cu timpul

Mergând și astăzi pe străzile Cotroceniului poți vedea casele care se luptă cu trecerea timpului reușind să se mențină intacte, chiar într-o stare foarte bună. Foarte multe din locuințele pe care le poți vedea acolo au rămas neschimbate ceea ce te face să simți că ai pătruns în altă lume, te face să simți atmosfera Bucureștiului de altă dată.

DSC02907

DSC02799

Cladire veche din Cartierul Cotroceni

 Imaginea care încă se menține

Cu toate că este unde dintre cele mai vechi zone ale capitalei, și mai mult decât atât, una dintre zonele cu cea mai veche și bine-păstrată arhitectură, clădirile cu aspect post-modern, care încearcă să contrasteze ceea ce unii ar putea numi modernitatea depășită, încearcă fără prea mult succes să apară. Renovările nu au întârziat să apară, însă cu toate acestea arhitectura multor case s-a păstrat, rămânând cele mai importante elemente care să ilustreze practic mare parte din vechea înfățișare. Astfel, deși imaginea lor este una proaspătă, ea este în mare parte oglinda celei vechi.

DSC02771

DSC02858

 

Noul care nu are acces

Un alt aspect interesant al acestui cartier și un secret pentru păstrarea arhitecturii este faptul că este o zonă protejată din punct de vedere urbanistic, așa că construcțiile noi sunt rare și respectă reguli clare impuse de lege. Astfel, chiar și construcțiile noi se aliniază oarecum celor vechi, creând un aspect arhitectural plăcut.

DSC02892

DSC02876

 

Așadar, dacă sunteți un iubitor de arhitectură sau va doriți să vizitați ceva nou, o simplă plimbare prin cartierul Cotroceni se poate transforma într-o experiență de neuitat.

Autor: Gabriela Baltă