Atunci când vorbim cu prietenii despre Bulgaria, totul se rezumă la plajă, hoteluri cu oferte all inclusive, multă mâncare şi multă băutură. Însă eu m-am întrebat tot timpul dacă undeva, dincolo de toate prejudecăţile pe care le luăm cu noi la drum, nu există ceva care să merite mai multă atenţie, ceva ascuns de ochii turistului român. Şi cum cine pune întrebări, primeşte şi răspunsuri, după îndelungi căutări, am găsit acel loc. Şi poartă numele de Nessebar. E un nume destul de exotic şi care stârneşte curiozitate. Şi este mai aproape de România decât ne putem imagina.

Vedere de pe coasta Nessebar-ului

Vedere de pe coasta Nessebar-ului

Nessebar este o mică peninsulă din regiunea Burgas, în apropiere de Balcic. Se poate ajunge foarte uşor acolo printr-un istm. De-a lungul timpului, şi-a pierdut o treime din teritoriu, fiind acoperit de mare. De la intrarea în oraş, încă se pot observa rămăşiţele zidurilor fortăreţei, la o distranţă de 80m de ţărm.

Încă de la intrare, te loveşte un contrast, mulţi turişti, dar şi multă linişte. Fiecare suflet ce trece pe acolo se bucură în tihnă de acel moment, încearcă parcă să fotografieze cu mintea locul, ca să se poată întoarce oricând la el.

Străduțele din Nessebar, un loc minunat de plimbat

Sunt aşa multe străduţe, încât te pierzi într-un labirint din care nu vrei să mai ieşi. O pisică doarme pe gard, o bunica stă pe bancă la soare, iar copii bat mingea în piaţa mare a oraşului. Atunci realizezi că acolo timpul nu stă în loc, aşa cum ţi-ai imaginat iniţial. Dar oamenii de acolo chiar trăiesc cumva izolaţi de trecerea timpului, chiar îşi beau fiecare cafea în faţa răsăritului şi chiar meşteşugesc cu drag suveniruri pentru şirurile de turişti care trec zilnic pe acolo, câştigându-şi traiul din asta.

Vedere de la cafenelele Nessebar-ului

Vedere de la cafenelele Nessebar-ului

După ce părăseşti străduţele, te opreşti la cafenelele de pe coastă şi priveşti marea alături de pescăruşii care stau chiar pe scaunul de lângă tine, parcă bucurându-se de emoţiile pe care le laşi acolo. Şi imediat cum traversezi linia cerului, undeva, în partea dreapta, găseşti portul.

A doua meserie ce asigură traiul liniştit al oamenilor de pe peninsulă este pescuitul şi exportul de peşte. Trecând prin port, nu ai cum să nu observi bărbaţii îngrijindu-şi bărcile, curăţându-le, vopsindu-le sau învăţându-şi nepoţii cum să navigheze. E un sentiment liniştitor să vezi că oamenii îşi ocupă timpul cu astfel de activităţi demult uitate de noi, cei care lucrăm în clădiri înalte.

Portul Nessebar

Portul Nessebar

Tot locul este încărcat de istorie, atât locuinţele oamenilor, care arată exact ca acum foarte mulţi ani, dar şi cele câteva monumente istorice, de-o importanţă masivă. În această categorie se înscriu Zidurile Fortăreţei, Sediul Vechii Episcopii, Biserica Sfântul Ioan, Biserica Hristos Pantocrator sau, după cum spuneam, chiar casele locuibile din Nessebar.

Nessebar este locul minunat în care te poţi bucura de soare, de apă, de linişte, de istorie. Este locul în care trăieşti câte puţin din toate şi din care poţi să furi energie, optimism şi să le aduci cu tine acasă, nimeni nu se supără. Este unul dintre cele mai vechi oraşe ale Europei, care găzduieşte între pereţii săi cele mai vechi monumente, care datează încă din Evul Mediu.

Nessebar sau Perla Marii Negre

Nessebar sau Perla Marii Negre