Palatul Buckingham a anunțat programul complet al evenimentelor organizate cu prilejul celebrării Jubileului de Platină al reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, care marchează 70 de ani de la urcarea pe tronul țării a suveranei britanice.

Celebrările vor include deschiderea pentru public a domeniilor private ale reginei în vârstă de 95 de ani, precum și un concert cu vedete în fața Palatului Buckingham din Londra, informează Agerpres.

Festivitățile dedicate Jubileului au început de luni, odată cu lansarea unei competiții de rețete pentru pudding – Platinum Pudding Competition -, organizată de magazinul londonez Fortnum&Mason, ce își propune descoperirea unui preparat care să fie dedicat domniei Elisabetei a II-a. Rețetele vor fi apreciate de un comitet de experți, din care va face parte și Mary Berry, cunoscută grație emisiunii culinare „Great British Bake Off”.

În perioada 12-15 mai, peste 500 de cai și 1.000 de artiști vor lua parte la un spectacol ecvestru pe domeniul Castelului Windsor, care va spune povestea celor 70 de ani de domnie a suveranei britanice.

Ceremoniile vor continua pe parcursul anului. Pe 2 iunie, prima zi dintr-un weekend special de patru zile dedicat Jubileului, va avea loc parada „Trooping the Colour”, în cinstea zilei de naștere a reginei, la Horse Guards Parade.

În aceeași zi, în Regatul Unit, Insulele Canalului, Insula Man și în teritoriile britanice de peste mări se vor aprinde simultan felinare dedicate Jubileului.

Vineri, 3 iunie, un serviciu religios în semn de recunoștință pentru domnia suveranei va fi oficiat la Catedrala St Paul, urmat, pe 4 iunie, de Platinum Party At The Palace, un spectacol la care vor lua parte numeroase vedete.

Un prânz festiv – Big Jubilee Lunch -, celebrat pe întreg teritoriul țării, va avea loc sâmbătă, 5 iunie, în ultima din cele patru zile de festivități.

În perioada weekendului prelungit, reședințele de la Sandringham și Balmoral își vor deschide porțile rezidenților și vizitatorilor care vor dori să se alăture celebrărilor.

Începând cu luna iulie, trei expoziții marcând urcarea pe tron, încoronarea și jubileele vor fi organizate la rezidențele regale oficiale.