Peisaje rupte din povești, legendele Greciei antice, istorie și o experiență completă pentru un împătimit al cunoașterii și călătoriilor, asta ne oferă Grecia. Aici veți putea găsi un mic ghid și un pic din aventura pe care o oferă tărâmul elen unui turist.

Una dintre cele mai vizitate țări ale Europei și, de ce nu, chiar ale lumii, Grecia ne oferă o experiență completă și diversificată când ne decidem să îi trecem granițele. Ca un turist ce a decis să își petreacă o parte din concediu în acest loc, am decis să împart povestea din punctul de vedere al unui vizitator.

Fire poetică și emotivă, m-am lăsat cucerită de povestea idilică și istoria Greciei, de peisajele rare și, bineînțeles, de atmosfera oferită pentru că nimeni nu știe să petreacă mai bine decât grecii și românii. Majoritatea dintre noi călătorim cu ajutorul mașinilor și autocarelor, mijloace de transport care ne ajută când vine vorba de excursii și de vizitat, principalul punct de plecare fiind micile stațiuni de pe coasta mării Egee.

Riviera Olimpului, orașele aflate la baza muntelui Olimp și la malul mării Egee

Aflată în legendara Macedonie, în regiunea Pieria, având ca prefectură orașul Katerini, Riviera Olimpului ne oferă 16 plaje și 8 stațiuni pentru a ne petrece vacanța estivală: Paralia Katerini, Olympic Beach, Nei Pori, Platamonas, Leptokaria, Korinos și Gritsa.

Fiind la baza muntelui Olimp și la malul mării Egee, pe lângă peisajele absolut fantastice oferite de întâlnirea acestor două forme de relief, zona are și un tip de climă diferit datorită muntelui care o protejează și îi oferă răcoarea dorită de toată lumea pe timpul verilor fierbinți.

Micile stațiuni oferă tot ce este nevoie pentru a putea avea un sejur plăcut și lipsit de griji; numeroase taverne cu specific tradițional și muzica aferentă zonei, magazine de suveniruri, market-uri, celebrele magazine de piei și blănuri și uneori chiar câte un punct turistic demn de vizitat precum este biserica dedicată Sfintei Parascheva din Paralia Katerini sau castelul venețian dintre Platamonas și Nei Pori. Nelipsite sunt și agențiile locale de turism de unde puteți procura un pachet de excursii în cazul în care nu doriți să le faceți pe cont propriu și nu ați venit printr-o agenție.

Peste tot pe unde veți fi întâmpinați cu un zâmbitor Kalimera/Kalisfera și vă veți simți ca acasă deoarece grecii sunt foarte ospitalieri în ciuda faptului că nu sunt foarte răbdători și le cam place să se certe între ei, dar știu să își respecte musafirii.

Recomandarea personală, dacă nu este prima oară când mergeți în Grecia, este să o faceți printr-o agenție de turism sau să apelați la agențiile locale pentru excursii. Aveți posibilitatea de a trăi experiențe mult mai bogate atât din punct de vedere al excursiilor cât și al cunoștințelor acumulate având ghizi alături de dvs., deobicei români, care să vă poate povesti istoria regiunilor pe care le vizitați și a vă evidenția anumite lucruri pe care poate dvs. nu le-ați fi băgat de seamă.

Muntele Olimp, casa zeilor și a legendelor

 Muntele Olimp, Olympos sau Obo Olimpos, cunoscut și sub cealaltă identitate a sa, aceea de casă a lui Zeus, este cel mai înalt munte din Grecia, aproximativ 2917 metrii în vârful Mytikas, bazele muntelui aflându-se la același nivel cu marea.

Cu toții îl cunoaștem de prin istorie, lecturi și legende, muntele unde zeii,semizeii, copiii și servitorii acestora își aveau sălașul, locul unde aceștia mâncau ambrozie, beau vin și ascultau muzica cerească a lirei lui Apollo. Se mai spune că poarta spre Olimp era străjuită de nori iar astăzi, dacă arunci o privire spre munte, vei vedea ca mereu este și câte un nor în vecinătatea sa.

Drumul de pe Rivieră până la Olimp este scurtă, aproximativ o oră cu mașina. În drum puteți vizita de asemenea și Mânastirea Sfântului Dionisie, o adevărată bijuterie arhitecturală, reconstruită în Skala în anul 1950. Mânăstirea a adoptat avatonul care interzice accesul femeilor în mânăstire, dar lângă aceasta a fost construită o biserică și un muzeu eclesiastic care adăpostește obiecte de cult, manuscrise și alte obiecte de interes iar doamnele au acces dar doar dacă poartă fusta sau un veșmânt care să le acopere picioarele.

Photo: www.ghiduri-turistice.info

La 900 de metrii altitudine se afla orașul Litochoro, sau Orașul de Piatră, punctul de plecare ar drumețiilor pe munte, fie că e vorba de trasee și escaladare, fie că e vorba de o vizită pe un traseu scurt la cascada și cada lui Zeus. Bineînțeles, vom vorbi de al doilea obiectiv, picioarele mele scurte neavând curaj să se avânte pe un traseu de munte.

Drumul din Litochoro până la cascada este scurt, ușor și accesibil pentru toată lumea, indiferent de vârstă. Este vorba de o alee betonata la marginea muntelui, protejată de bare de protecție și durează aproximativ 30 de minute. Despre cascada lui Zeus vă pot spune că este un loc demn de povești, legende și zei. Se spune că Zeus fugea acolo cu nimfele sale, spre disperarea Herei, și tot acolo aveau loc cele mai aprige petreceri ale zeităților. Cascada este una mic dar suficient de mare cât să îți rapească cuvintele, apa suficient de adâncă încât să capete o culoare ruptă din legende.

Meteora, locul unde te simți mai aproape de rai

Meteora este unul din cele mai importante și cele mai mari complexe ortodoxe, fiind alcătuit din aproximativ 30 de mănăstiri. Complexul nu impresionează numai prin numărul lăcașurilor ci prin mărinimia, peisajele și formațiunile nemaiîntâlnite care i-au adus numele de „meteor”.

Photo: Ioana-Alexandra Popescu

Bisericile sunt construite pe formațiuni muntoase care au apărut în urma separației geologice a masivilor muntoși Olimp și Ossa. Înainte de această separație, în locul unde astăzi domnesc mânăstirile Meteorei se afla un con în formă deltă care își vărsa apele în lacul tessalic. După separația celor doi munți, apele lacului tessalic și-au croit drum spre marea Egee lăsând în urma acești stâlpi de roca pe care astăzi se află cele 30 de biserici.

Aflat în câmpia Tessaliei, complexul Meteora a devenit un punct turistic de mare importanță pentru Grecia, anual venind mii de pelerini și turiști pentru a vedea „minunea coborâtă din cer”. După cum spuneam, complexul este alcătuit din 30 de mânăstiri din care 24 se află în stare de ruină iar celelalte șase putând fii vizitate: Marele Meteor, Varlaam, Sfânta Treime, Rusanou, Sfântul Ștefan și Sfântul Nicolae. Sunt mânăstiri de călugări și de călugărițe care și-au dedicat viața învățăturilor Bisericii Ortodoxe a Greciei și care au adoptat și ele avatonul.

Aș dori să menționez faptul că accesul în complex este destul de dificil, drumul fiind foarte îngust iar locurile de parcare limitate iar aici recomand cu încredere ca excursia să fie făcută prin intermediul agențiilor de turism, cu autocarul, fiind de asemenea multe povești și istorii pe care doar ghidul vi le poate spune.

Photo: Ioana-Alexandra Popescu

Marele Meteor, cea mai mare și important mânăstire din complex, se află pe cea mai înaltă rocă din complex, imposibil de trecut cu vedere încă de pe drum. Ctitorul mânăstirii este Sfântul Atanasie Meteorul care, expulzat de pe muntele Athos, a decis alături de alți adepți să construiască complexul Meteora. Primii călugări care au apărut pe munte erau cunoscuți drept pustnici și trăiau în peșterile de pe extremitatea muntelui. Marele Meteor este o mânăstire de călugări, accesul fiind făcut prin urcarea și coborârea a peste 100 de trepte, așadar încălțăminte comodă este recomandată. În incinta mânăstirii aveți acces la pivnița unde călugării țineau proviziile și butoaiele cu vin, două încăperi ce țin drept muzeu unde puteți găsi diferite obiect de importanță istorica, de la veșminte până la manuscrise, sala de mese și bucătăria și o camera a craniilor aparținând călugărilor ce au murit la Meteor.

Pentru pasionații de fotografie și peisaje, fiecare mânăstire are minim un mic platou care oferă niște imagini spectaculare asupra orașului Kalambaka, aflat la poalele muntelui, cât și asupra împrejurimilor sau a celorlalte mânăstiri.

Dacă plecați pe cont propriu în excursie, aveți grijă să vă consultați cu programele mănăstirilor pentru a nu avea surpriza de a fi inchise.

 

Skiathos, un paradis în paradis

Photo: Ioana-Alexandra Popescu

De departe cel mai tare m-a impresionat croaziera pe marea Egee până la insula Skiathos, a fost o experiență pe care o trăiesc pentru a doua oară și cu siguranță nu va fi ultima, pe care o recomand cu toată căldura tuturor și la sfârșitul căreia am plâns ca un copil pentru ca s-a terminat.

Plecarea spre insulă s-a făcut din portul Amaliapolis aflat la aproximativ doua ore și jumătate de Rivieră. Acolo ne așteptau trei ambarcațiuni aparținând Elisabeth Cruises și cine a mai mers în această croazieră o să înțeleagă de ce spun ca este cea mai bună variantă de croazieră. Drumul este destul de lung și greu pentru cei care suferă de rău de mare dat atmosfera de pe vas îi va face să uite de acest lucru.

Insula Skiathos face parte din grupul insulelor Sporades alături de Skopelos, Alonissos și Skyros, este o insulă mică, pitorească, brăzdată de peste 60 de plaje înconjurate de apă de culoarea smaraldului, cea mai cunoscută și frumoasă fiind plaja Koukounaries.

Photo: Ioana-Alexandra Popescu

Capitala insulei este Skiathos Town unde, pe lângă străduțele înguste și pline de culoare tipice Greciei, mai puteți vizita fortul, care se află în imediata apropiere a Portului Vechi, și Biserica Sfântului Nicolae care este cunoscut și drept protectorul fetelor nemăritate, așa că, dragelor, nu vă pierdeți speranța, o vizită la această biserică s-ar putea să vă scoată alesul în cale.

Pe insulă o să găsiți doar un drum de aproximativ 12 km, nici nu aveți nevoie de mai multe, insula fiind foarte mică și obiectivele destul de aproape. În orice caz, veți găsi taxiuri pe mare care vă pot duce unde doriți. În Skiathos Town se poate ajunge și cu feribotul care acostează în portul nou, dar și cu avionul.

Acum, ca să fiu sinceră, eu sunt îndrăgostită de acest loc din mai multe motive, peisajele absolut rupte din paradis, pitorescul insulei, croaziera care este de vis, dar mai am un mic secret nevinovat pentru care îmi place locul foarte mult. Aici a fost filmat filmul meu preferat în 2008, Mamma Mia!, și nu cred ca este cineva care nu a auzit sau văzut musicalul dedicat celebrei formații ABBA. Da, dragilor, aici a fost filmat, în Portul Vechi unde am acostat, pe plaja Koukounarie și insula Skopelos. Iar dacă sunteți la fel de împătimiți ca mine, veți găsi și tururi ghidate dedicate filmului Mamma Mia!.

Photo: Ioana-Alexandra Popescu

Despre plaja Koukounaries mai pot să vă spun că și-a câștigat „steagul albastru” asta însemnând că are cea mai curată și albastră apă și este și rezervație naturală. Altă plajă foarte cunoscută este plaja Banana, preferată de cei tineri deoarece, dacă pe timpul zilei principalul scop este bronzul, seara plaja prinde viață și petrecerile țin până dimineață. Ultima plajă pe care am avut plăcerea să o văd este plaja Mikri Banana care este dedicată celor care preferă costumul lui Adam și al Evei în locul costumului de baie.

După cum spuneam, drumul este lung, dar merită cu desăvârșire să vă dedicați ziua excursiei spre insula Skiathos mai ales că nici pe drum nu veți avea ocazia să vă plictisiți deoarece o veți ține într-un Ouzo Party tot drumul, o să aveți ocazia să învățați pașii de bază ai dansului grecesc, să cunoașteți dansuri aparținând altor naționalități și chiar să încingeți o horă alături de compatrioții dvs. Asta dacă nu preferați să stați să vă bronzați la etajul superior al ambarcațiunii sau nu vă lăsați furați de peisaj și de albastrul mării.

Cum se spune „Miau” în greacă?

Peste tot pe unde veți merge o să vedeți un lucru pe care toate locurile vizitate îl au în comun: pisicile. Da, dragilor, Grecia este împânzită de miorlăitoare. Pe mine nu m-a deranjat acest lucru deloc, dar aveți grijă! Vă cuceresc atât de tare prin felul lor de a fi încât s-ar putea să vă întoarceți cu una în bagaj.

De asemenea, nu le goniți sau bruscați! Grecii sunt foarte protectori cu felinele lor fiind animalul protejat al Greciei, nu prin lege, bineînțeles, dar nu doresc nimănui să fie alergat de un grec nervos care țipă cuvinte numai de el înțelese, dar care cu siguranță nu sunt de bun augur, pentru că i-a fost deranjat animăluțul torcător.

 

Am sărit peste multe obiective, dar vă voi lăsa să le descoperiți singuri și, de ce nu, să împărtășiți cu noi experiență. Până atunci, efhcaristo și kalo vrady.

Un articol de Ioana-Alexandra Popescu