Porumbacul de Sus este un sat la poalele Negoiului, judetul Sibiu, care dateaza din 1223.  Este un loc pitoresc unde te poti relaxa doar privind frumusetea naturii. Aici, in acest spatiu minunat, un localnic s-a hotarat sa ilustreze frumusetea portului si folclorului romanesc, transformand un etaj din propria casa intr-un muzeu.

In acest muzeu am gasit lucruri minunate si diverse, de la costume populare vechi de sute de ani la mici obiecte de artizanat, mobila si fotografii, icoane vechi pictate manual, carti, tesaturi de toate felurile, unelte vechi, toate ilustrand unicitatea traditiilor si folclorului romanesc specific zonei. Obiectele expuse apartin in mare parte proprietarului muzeului dar exista si obiecte adunate de la alti localnici ai satului.

“Eu cred ca vesnicia s­-a nascut la sat’’ Lucian Blaga

Lada de zestre era un obiect foarte important de nelipsit pentru fetele ce voiau sa se marite. Ea trebuia sa contina (printre altele) haine lucrate manual de fata, acestea fiind un indice al indemanarii ei, lenjerii, perne cu puf si covoare. Lada era obiectul ce urma sa insoteasca fata dupa maritis la noua locuinta.

P1040347 (2)
Lada de zestre

Stiati ca in Tara Fagarasului, iile au manecile tesute si nu cusute, aici fiind una din putinele zone unde se gaseste aceasta tehnica, iar palariile impodobite cu ciucuri, margele si pene de paun erau purtate cu fala de flacaii satului la zi de sarbatoare?

IMG_2579 (2)
P1040352 (2)

Tot aici, in acest muzeu improvizat, puteti vedea cum arata o sucala (unealta cu ajutorul careia se deapana firul ce urma a fi folosit la razboiul de tesut manual) sau fusul, care, pe vremuri, era impodobit cu motive traditionale si dat cadou de flacai fetelor pe care le curtau.

P1040345 (2)
P1040353 (2)

Tesaturile traditionale sunt o importanta parte a folclorului romanesc. Putem deosebi tesaturi folosite in scopuri decorative cum ar fi: covoare, lenjerii, paturi, stergare, fete de masa, perdele si tesaturi folosite in scopuri gospodaresti.

Stergarele in sine, alcatuiesc o vasta categorie de tesaturi. Acestea erau folosite pentru a decora blide, icoane, pereti, erau puse la usi sau la ferestre si jucau un rol important in ceremoniile traditionale.

IMG_2576 (2)
P1040355 (2)

Muzeul improvizat nu este singurul loc ce merita vizitat. Din Porumbacul de Sus exista traseu catre varful Negoiu unde se poate vizita cabana Negoiu.  Tot in zona se afla si castelul de lut Valea Zanelor,  Muzeul Etnografic si memorial Badea Cartan din Cartisoara si Muzeul Cistercienilor din Carta.

Asa ca, daca va gasiti vreodata in Tara Fagarasului, merita sa va opriti la una din multele pensiuni din zona. Este un loc cu oameni frumosi si generosi mandri de folclorul si traditiile romanesti .

“Romanii vor dovedi intotdeuna ca sunt romani prin limba lor, prin traditile lor, prin obiceiurile lor, prin chipul lor, prin canticile lor si chiar prin giocurile lor’’ Vasile Alecsandri

Autor: Alina Dragan