Premierul Florin Cîțu a declarat luni că despre organizarea marilor festivaluri se va putea vorbi doar după data de 1 august.

Premierul Florin Cîțu a fost întrebat de jurnaliști luni, la Parlament, dacă există perspective ca anul acesta în România să fie organizat un festival mare.

„Bineînțeles. Ce am anunțat acum arată că au avansat lucrurile. Până acum vorbeam de 1 august, acum putem sa avem chiar si inainte de august, 1 iunie sau 1 iulie. Deci cred că lucrurile arată mai bine decât arătau acum două săptămâni din acest punct de vedere”, a răspuns Florin Cîțu.

Întrebat, de asemenea, despre faptul că organizatorii festivalurilor se plâng că nu pot organiza evenimentele cu distanțare și cu respectarea măsurile impuse, premierul a spus:

Noi vorbeam despre acele festivaluri după 1 august. Ideea era să fie după 1 august. În acest moment vorbim de tipul de concerte ce se pot face până la 1 august și acestea sunt condițiile luate în calcul până la 1 august. După 1 august putem discuta despre alte evenimente. (…) Am spus din primul moment, și când am discutat la Cluj, și când am discutat pe litoral, și erau acolo reprezentanții celor de la Untold că putem vorbi despre evenimente mari după 1 august”.

Festivalul Electric Castle, amânat pentru 2021

Festivalul Electric Castle nu va avea loc anul acesta, după ce organizatorii au decis amânarea pentru 2022.

„Avem vești triste. Electric Castle nu va avea loc anul acesta. În urma măsurilor și restricțiilor pentru evenimente anunțate recent de către autorități pentru perioada următoare, nu există un scenariu real care ne-ar permite să organizăm EC8 în 2021. E nevoie de un an întreg de muncă pentru a planifica toate detaliile unui eveniment de o asemenea magnitudine. În plus, situația pandemiei fluctuează, iar acest lucru duce la reprogramarea sau anularea turneelor artiștilor în toată Europa”, anunță organizatorii Electric Castle.

Potrivit sursei citate, Electric Castle 8 se amână pentru 13-17 iulie 2022.

„Totuși, am reușit să reconfirmăm headlinerii pentru 2022, Twenty One Pilots, Gorillaz & Deftones și vom depune eforturi, ca întotdeauna, să vă putem oferi cel mai bun line-up. În acest moment nici nu ne putem imagina cum va fi să deschidem din nou porțile festivalului pentru a ne revedea după această absență lungă și dureroasă”, potrivit comunicării EC.

Organizatorii precizează că toate biletele rămân valabile pentru anul viitor., dar vor exista și opțiuni pentru restituirea banilor pe bilete.

„Acum că e oficial, parcă e și mai trist. Chiar nu putem lăsa să treacă încă un an pe lângă noi și vom continua să lucrăm alături de autorități pentru a găsi soluții astfel încât să putem avea evenimente la vară. De la fani și toți cei care lucrează în această industrie, cu toții sperăm să ne putem bucura cât mai curând de concerte și festivaluri. Până atunci, aveți grijă de voi. Ne e tare dor de toată lumea”, conchid organizatorii festivalului.

Conceptul festival – restaurare monument/ dezvoltare comunitară

Electric Castle este un festival de muzică din România, care se desfășoară în fiecare an la Castelul Bánffy din comuna Bonțida, județul Cluj. Festivalul îmbină în lineup zone muzicale variate cum ar fi rock, reggae, hip hop, trap, muzică electronică sau indie cu tehnologia, cu arta alternativă, arta stradală și cultura.

Castelul Bánffy (sau Castelul de la Bonțida) este un monument arhitectural în stil baroc situat în Bonțida, un sat în vecinătatea orașului Cluj-Napoca, România. A fost construit în secolul 15 și a fost deținut de familia Bánffy. Proprietarul actual este Katalin Banffy.

Castelul a fost desecrat în timpul celui de-al doilea război mondial de către trupele germane și a fost neglijat în timpul perioadei comuniste. În momentul de față este restaurat de Transylvania Trust pentru a fi folosit ca centru cultural. Prin prezența Transylvania Trust și Institute of Historic Building Conservation, organizatorii International Built Heritage Conservation Training Centre, care are sediul în castel, restaurarea de înaltă calitate și protejarea pe termen lung este asigurată.

Electric Castle susține restaurarea castelului prin donații și campanii sociale. Organizatorii au reușit să strângă bani pentru restaurarea castelului, reușind să restaureze acoperișul și să toarne planșee cu ajutorul festivalierilor, prin campania Give me a Brick. Festivalierii pot dona o cărămidă sau mortar (echivalentul lor în bani) la orice bar din festival.