Construit pe o suprafață de opt hectare, la granița dintre municipiul Râmnicu Vâlcea și comuna Bujoreni, Muzeul Satului Vâlcean este, alături de Muzeul Satului din Capitală și Muzeul ASTRA din Sibiu, unul dintre cele mai importante muzee etnografice din țară.

Înființat în 1969 și deschis publicului din 1974 sub forma unui sat reconstituit, acest muzeu se remarcă prin diversitatea patrimoniului pus la dispoziția vizitatorilor: de la case cu foișor din zona Horezu, la gospodării de viticultori din zona Drăgășani și până la cele din zona montană – Brezoi. Punctul central este însă Cula Bujoreanu, un superb monument cu trăsături militar – defensive ce datează din secolul al XIX-lea.

Satul – muzeu cuprinde în jur de 80 de construcţii arhitecturale şi 12.000 de piese muzeistice, printre cele mai cunoscute fiind Cula Bujorenilor sau „cula cu scară exterioară”, ctitorită la 1812 de Preda Bujoreanu, o biserică din lemn de la 1785, Hanul lui Bogdan de la 1889, şcolile din Cacova – Stoeneşti din secolul trecut şi o mulţime de case ţărăneşti vechi de două secole, construcţii religioase, fântâni etc. În biserica din lemn încă se mai oficiază slujbe la marile sărbători.
De altfel muzeul este structurat în patru secțiuni/sectoare: Sectorul Gospodărie (ce cuprinde aproximativ 45 de case și anexe, precum și bunurile aferente, în funcție de zona etnografică de proveniență), Sectorul Social (clădiri de utilitate publică – școală, primărie, etc), Sectorul Meșteșuguri (diverse ateliere tradiționale) și Sectorul Construcțiilor Speciale (foișoare de pază, troițe, fântâni de hotar, stupine, stână, etc).

Școala primară aflată chiar la intrare în muzeul în aer liber este de pe vremea lui Spiru Haret și conține atât mobilierul cât și materialele didactice din respectiva perioadă, în timp ce biserica a venit din locul natal al lui Nicolae Bălcescu, iar hanul din secolul al XIX-lea de pe tărâmul haiducilor, din Munții Lotrului. Pe lângă toate acestea regăsim şi un scrânciob (leagăn de lemn) din comuna Stoenești.

Muzeografii s-au îngrijit să readucă la viață ateliere de olărit, de tâmplărie, fierărie, dulgherie și chiar de prelucrare a părului de capră. Merită menționate și instalațiile tehnice – morile de mână și de apă din zona etnografică Loviștea, cazanele pentru țuică din localitățile Stoenești și Buda, piva din localitatea Costești, cuptorul pentru uscat prune din satul Muiereasca de Sus, sau o serie de instalații pentru obținerea vinului (teascuri, linuri etc.), organizate în cadrul unor gospodării de viticultori, transferate din localitățile Mitrofani, Olteanca, Prundeni, din zona podgoriei Drăgășani. Arta populară vâlceană este şi ea pusă în valoare atât prin decorurile interioare ale caselor şi atelierelor meşteşugăreşti, cât şi prin piesele textile sau din ceramică, prin mobilier, icoane sau alte obiecte din lemn sau metal.

Un loc aparte în cadrul complexului muzeal îl ocupă Cula Bujoreanu, construcție ce datează din secolul al XIX-lea și care avea rolul de a-i proteja pe proprietari împotriva cârjaliilor (tâlhari turci care traversau Dunărea cu scopul de a jefui boierii din Oltenia și Țara Românească). Astăzi, construcția se remarcă prin arhitectura masivă, cu caracter militar, dar mai ales prin scara exterioară, element nespecific pentru acest tip de construcții.
Muzeul Satului Vâlcean poate fi vizitat zilnic între 10:00 și 18:00 (17:00 – în timpul iernii) cu excepția zilelor de luni, când este închis.

Surse: www.adevărul.ro
www.valceaturistica.ro/destinatii/muzeul-satului-bujoreni/
Surse Foto: adevărul.ro
https://hailaplimbare.ro/