O plimbare prin centrul orașului Câmpulung Moldovenesc din Bucovina te poate aduce în lumea tainică adăpostită de Muzeul Arta Lemnului, situat chiar pe strada principală a orașului. Prin vizitarea muzeului se transmite meșteșugul îmbinării frumosului și utilului în prelucrarea lemnului, precum și legătura profundă a poporului român cu pădurea.

Colecțiile muzeului sunt dispuse pe ocupații și meșteșuguri în 26 de săli de expoziție. Încă din prima sală privirea îți este captată de uneltele de prelucrare a lemnului și de măiestria artistului, a creatorului anonim. Muzeul este organizat tematic și prezintă o imagine a prelucrării lemnului de diferite esențe, uneltele destinate tăierii lemnului în pădure, dar și tehnici de ornamentare, forme și motive decorative.

carul

Turiștii care îi trec pragul rămân profund încântați de colecțiile sale, îndeosebi de carul de munte pentru transportul vinului, vechi de 400 de ani, de lacătul de lemn cu cifru sau de trunchiul unui molid care avea 670 de ani atunci când a fost tăiat. Însă particularitatea fiecărei piese este dată de povestea din spatele ei, tâlcuită de muzeografii care te ghidează în istoria cioplită a lemnului.

„Deși zona aceasta nu era una viticolă, câmpulungenii călătoreau la Focșani, cale de 300 de kilometri, de unde cumpărau vin. Mergeau cu carul încărcat cu lemn, scândură, vite, legau deasupra carului polobocul mare și se întorceau de acolo cu vin. Făceau un fel de troc. Trei săptămâni dura drumul. Carul păstrat în muzeu a fost o moștenire de familie. Tatăl l-a dat celor trei feciori ai săi, iar Ion Stefureac l-a găsit în trei poduri de casă diferite. Carul era folosit de cei trei frați, dar, după ce se întorceau, desfăceau carul, ca să nu poată merge unul fără altul după vin”, povestește cu umor muzeograful.

Bucovina este o zonă recunoscută pentru lemnul de rezonanță, chiar în cadrul muzeului turiștii putând admira buciume, celebrele trâmbițe de lemn ale strămoșilor noștri. Tot în cadrul muzeului puteți să jucați șah cu personajele din basmele populare ce vă întâmpină la intrare sau să vă bucurați de o plimbare în curtea muzeului printre casele tradiționale și decorate ca acum 100 de ani.piese de sah unice prin greutatea si inaltimea lor

Astfel, la Câmpulung Moldovenesc, descoperim o adevărată civilizație a lemnului adăpostită de Muzeul Arta Lemnului, unic în România prin tematica sa și numărul exponatelor, muzeul aflându-se astfel pe lista scurtă a obiectivelor care trebuie văzute măcar o dată în viață pentru a ne înțelege rădăcinile.

Autor: Alis Munteanu