De curând am ajuns în Hamburg, unul dintre principalele orașe ale Germaniei și al doilea mare port al Europei, după Rotherdam. Totuși nu vă voi dezvălui prea multe lucruri despre oraș, care este absolut minunat de viziat, ci mă voi opri asupra unei atracții turistice aparte Miniatur Wunderland, cel mai mare muzeu de miniatură din lume.

Miniatur Wunderland – cel mai mare muzeu de acest gen din lume

Frumusețile de la Miniatur Wunderland merită descoperite mai cu seamă că atenția la detalii este una extraordinară. Proiectul a fost creat de frații gemeni Frederik și Gerrit Braun. Construcția muzeului a început în 2000, iar primele 3 sectoare au fost finalizate în 2001. Este vorba de Harz/Germania Centrală, Austria și Knuffingen Airport. Apoi au fost construite sectoarele: Hamburg (2002), America (2003), Scandinavia (2005), Elveția (2007), Aeroportul Knuffingen (2011) și Italia (2016).

 

Interesant de spus este faptul că muzeul nu a fost ridicat de la zero, ci este fosta clădire a Vămii de mirodenii din Hamburg. Puțini știu, dar orașul este în top cinci al porturilor de mirodenii de Lume si din Europa. Legăturile sale de sute de ani cu diverse părți ale globului încă au o amprentă distinctă. Așadar fostele birouri și depozite ale vămii de mirodenii au fost transformate după 2000 în spații culturale. În unul dintre aceste spații magnifice este și muzeul nostru – Miniatur Wunderland.

În prezent cifrele de la Miniatur Wunderland arată astfel: 930 de trenuri, 14400 de vagoane, peste 15 400 de metri de linie de cale ferată, peste 335 000 de lumini, peste 215 000 de figurine și peste 225 000 de copaci. Cele 8 secțiuni au necesitat aproximativ 580 000 de ore de muncă.

Aeroport Knuffingen este preferatul multor turiști deoarece pot vedea numeroase avioane și mașini aflate în mișcare: Boeing 777-300 ER Air France, Boeing 747-400 Eva Air și Airbus A380-800 Lufthansa. Nu lipsesc nici Antonov An-124 Cargo și Naveta Spațială Discovery. Plus multe alte aeronave și companii aeriene. Există o pistă unde avioanele aterizează și decolează, turnul de control și terminalul principal, o zonă cargo și un hangar service, toate copiate după Aeroportul Internațional Hamburg.

Interesant este faptul că înainte de a intra în expoziția principală, frații Braun s-au gândit să facă o scurtă lecție de istorie a spațiului german. Este, dacă vreți un fel de expoziție simbol, care pornește din cele mai vechi timpuri și până la reunificarea Germaniei din 1989. Dincolo de machetele istorice interesante din perioada cavalerilor sau mai târziu a Renașterii, sunt câteva machete extrordinare cu cele două răboaie mondiale și mai ales cu ce s-a petrecut după Al doilea Război Mondial în Berlin (divizarea țării și Zidul Berlinului).

Planul nu se oprește aici, pentru că la Miniatur Wunderland se vor adăuga noi secțiuni în curând: Italia, Marea Britanie, Africa și Franța. Vor exista peste 1300 de trenuri și peste 20 000 de vagoane. Și vor mari suprafața ocupată. Dincolo de secțiunile vizitabile, există o zonă de așteptare dotată cu restaurant, mese, canapele și locuri de joacă pentru copii.

De asemenea în cadrul expoziției, sunt zone cu interacțiune. Apăsând butoanele de pe balustradă, diferite personaje/mașini/ bărci/avioane/ clădiri încep să se miște: o figurină taie un copac, care cade peste casă; se declanșează un incendiu, iar pompierii intervin în forță și multe altele. Când ajungi să vezi celebra fabrică de ciocolantă elvețiană Lindt, apăsând pe buton vezi cum se împăturește o bomboană de ciocolată care cade într-un coșuleț pentru tine. De asemenea dacă prinzi Italia noaptea ai ocazia să vezi muntele Vezuviu în acțiune.

Muzeul este structurat pe 3 nivele, iar tariful pentru un adult este de 13 euro. Nu se percept taxe suplimentare pentru foto, iar dacă mergi cu copii, aceștia au tarife mai mici. Harta din pliant este un pic inexactă. La etajul 3 acolo unde apare restaurant, in prezent este expozitia cu Germania de-a lungul timpului și începe Italia cu Colosseum și piața San Pietro.

Miniatur Wunderland este un parc de distracții pentru  toată familia și aveți să descoperiți tot felul de surprize: de la Superman la OZN-uri și multe altele.