Barajul Bolboci din Munţii Bucegi, supranumit şi „marea din Bucegi” pentru întindere şi pentru frumuseţe, a secat atât de mult încât se poate zări fundul lacului. Imaginile au fost postate pe internet, iar unii dintre iubitorii muntelui s-au declarat şocaţi de fenomen.

Lacul şi-a mai dezvăluit „dedesubturile” în urmă cu 5 ani. Autorităţile au golit atunci intenţionat barajul, pentru a vedea dacă prezintă sau nu fisuri. 
O astfel de operaţiune are loc însă odată la 10 ani. 

„De ce a secat atât de mult? Ce se întâmplă? Nu pot să cred”, se arată contrariaţi oamenii, pe o reţea de socializare. Iubitorii muntelui care cunosc zona spun că foarte rar au parte de asemenea spectacol în Munţii Bucegi, mai ales că lacul Bolboci are o adâncime cuprinsă între 35 şi 55 de metri. 

Amenajarea Bolboci – Scropoasa este amplasată pe râul Ialomiţa, într-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1438 metri, ceea ce îi conferă titlul de barajul situat la cea mai înaltă cotă din ţară.

Dănuţ Bâzgu, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Dâmboviţa, arată că şi de data aceasta a fost vorba de o măsură controlată, care se pune în aplicare în fiecare an, înainte de sosirea iernii.

FOTO: Marius Bălan 

„A fost vorba de o pregolire intenţionată. Aşa procedăm în fiecare an, înainte de sosirea ierii pentru a nu avea probleme cu gheaţa care se formează la suprafaţă şi cu precipitaţiile abundente. A fost o măsură controlată şi aprobată de la Bucureşti. Apa pe care am deversat-o s-a dus către hidrocentrale şi s-a produs, în acest fel şi energie electrică. Statul face bani din astfel de deversări controlate”, a spus Bâzgu.

Istoria Barajului Bolboci 

Amenajarea Bolboci – Scropoasa este amplasata pe raul Ialomita, intr-un peisaj montan feeric, la altitudinea de 1438 m, ceea ce ii confera titlul de barajul situat la cea mai inalta cota din tara. Barajul Bolboci este amplasat pe râul Ialomiţa, în judeţul Dâmboviţa, la altitudinea de 1438 m, în amonte de Cheile Zănoagei. Barajul Bolboci, cu înălţimea de 55 m, este un baraj construit din anrocamente, cu etanşare din beton la paramenul amonte. El realizează o acumulare de 18 milioane m³ pentru asigurarea, în orice condiţii, a alimentării cu apă potabilă a municipiului Târgovişte. Barajul, la a cărui construcţie s-a muncit 29 de ani, a fost dat în folosinţă la data de 11.10.1988. El a fost proiectat de Institutul de Studii şi Proiectări Hidroenergetice SA. Piatra pentru construirea barajului provine din cariera de pe Podul cu Florile – muntele Zănoaga din Masivul Bucegi.

Asa arata lacul plin