Muntii Bucegi din Romania oferă o varietate de trasee turistice, de la trasee ușoare pentru începători până la trasee dificile pentru alpiniști experimentați.

Unul dintre cele mai populare trasee este cel care duce către Sfinx, Babele și Vârful Omu. Traseul este relativ ușor și poate fi parcurs în aproximativ 8 ore.

Pe parcurs, veți putea admira Sfinxul, o formațiune stâncoasă naturală care seamănă cu un chip uman, și Babele, un grup de stânci ascuțite care seamănă cu niște călugări îmbrăcați în haine albe.

Este un traseu ușor, cu diferență de nivel mică, ce se poate parcurge într-o singură zi (cu tot cu drum, depinde de unde va deplasați). Este recomandat pentru cei începători, pentru familiarizare cu traseele la altitudine și cu frumusețile Bucegiului.

Distanța dus/întors este de 18 km.

Durata traseului este de 8 ore.

Diferența de nivel este 800 metri. 

Traseul pornește din DN 71 Târgoviște – Sinaia, urmând drumul spre cabana Dichiu. Acolo se face dreapta și se mai merge câțiva kilometri până la parcare. De acolo se pornește către Babele și spre Sfinx. Urcarea nu este una grea.

De fapt singurul obstacol până la Sfinx este un delușor care poate fi ocolit parțial în cazul în care nu vă simțiți în stare.

Drumul de la Sfinx la Vârful Omu este la fel de ușor. Este format dintr-o porțiune în urcare ușoară, urmată de zona în care mergem pe sub Colții Obârșiei și se termină cu urcarea spre vârf. Pentru persoanele care sunt la început sunt recomandați pașii mici, în ritmul de efort dorit.

Un alt traseu de iarnă care duce spre Vârful Omu este cel pe deasupra Cerdacului – un traseu de dificultate medie, care oferă o priveliște uimitoare asupra Munților Bucegi.

Traseul începe de la Cabana Babele și urcă pe platoul Bucegilor, până la Șaua Sugarilor. De aici, traseul se desprinde de traseul de vară și urcă pe creasta Cerdacului, până la Vârfu Omu. Este marcat cu bandă galbenă și are o lungime de aproximativ patru kilometri. Durata de parcurgere este de aproximativ două ore și 30 de minute, în funcție de condiția fizică a drumețului. 

Traseele montane sunt un plus turistic pentru atractivitatea naturală a județului Dâmbovița.