Site-urile de travel, între primele poziții din topurile lor, recomandă ca în această iarnă să mergeți în Praga sau în Cehia în general. Dincolo de faimosul patrimoniu istoric și cultural noi ne-am gândit să vă oferim și câteva idei de mâncăruri pe care ar fi bine să le încercați.

Svíčková Na Smetaně

Am încercat să punem în prim plan mâncarea specifică pentru a gusta un pic din Cehia și de aceea prima opțiune ar fi Svíčková Na Smetaně. Se poate spune despre acest preparat că este felul de mâncare tradițională, fiind cel mai consumat preparat în rândul cehilor. Este compus dintr-o friptură de mușchi de vită, alături de un sos cremos pe bază de ceapă și rădăcinoase (morcovi, țelină, rădăcină de pătrunjel), sos de merișoare, smântână și găluște din pâine. Când încingi cu pâinea în sosul cremos și vei gusta cu siguranță vei simți că ai făcut alegerea potrivită să vii în Cehia.

Koleno

Știți cum e în România cu sarmalele, că sunt specific românești și când ajungi în Turcia ai un șoc să le vezi și acolo? E adevărat rețeta diferă un pic. Cam așa este și cu preparatul următor Koleno! Nu este un preparat exclusiv ceh (este un împrumut din bucătăria nemțească), dar datorită perioadei îndelungate în care Cehia a făcut parte din Imperiul Habsburgic acest fel de mâncare a intrat și reprezintă foarte bine preferințele locuitorilor. Koleno este un ciolan de porc, este gătit de obicei în sos de bere neagră, care face ca pielea să devină crocantă, grăsimea de pe ciolan să se topească peste carnea care e atât de fragedă încât pică de pe os. Este servit de obicei alături de legume murate, pâine neagră cehă și diferite sosuri precum muștar, sos de hrean sau de cireșe.

Bramboráky

Bramboráky sunt un fel de plăcinte din cartofi, prăjite în ulei și sunt deseori considerate o mâncare stradală. Pe de altă parte, pot fi servite și în restaurante, în loc de găluștele din pâine. Nu sunt un preparat tradițional sau exclusiv ceh, el poate fi întâlnit în tot spațiul pe care l-a stăpânit imperiul austriac, chiar și în Bucovina românească. La noi acest produs se numește tocinei.

Vepřo-Knedlo-Zelo


Găluștele tradiționale le veți găsi în multe preparate din Cehia. Unul dintre cele mai cunoscute și mai întâlnite preparate este Vepřo-Knedlo-Zelo. În farfurie vei primi bucăți de carne fragede de porc, alături de tradiționalele găluște din pâine și varză murată călită (fie roșie, fie albă). Este un preparat de încercat pentu gurmanzi și nu numai. Gustul cărnii este scos în evidență de sos, iar gustul verzei oferă o notă dulce-acrișoară preparatului și o textură mai interesantă. Poae părea o mâncare grea, de aceea nu uita să ceri și o bere tradițională.

Medovník


Nu puteam să încheiem aventura noastră cuinară fără o recomandare dulce. Cel mai cunoscut tort ceh este Medvonik, care are o combinație de miere și nuci, așezate în straturi delicioase. Acesta merge perfect alături de o ceașcă de cafea. este un tort fantastic și perfect cu anotimpul rece.

A nu se uita! Dacă tot sunteți în Cehia, beți bere! Berea cehă are o istorie foarte îndelungată. Prima berărie este atestată documentar din jurul anului 1118. Mai mult, cehii sunt cei care au creat faimoasa bere de tip Pilsner, iar țara lor este patria mamă a berii de acest tip.