Un drum pe Kilimanjaro este o călătorie extraordinară, din savana toridă spre ghețarii de pe cel mai înalt pisc din Africa.

Pe măsură ce urcați pe Kilimanjaro, cel mai înalt munte din Africa, pădurea montană și zona de vegetație pitică fac loc ținutului deșertic de mare altitudine, înainte de a vedea ghețarii albăstrui din vârf. Drumeția începe la porțile Parcului Național Kilimanjaro, unde vă însoțesc aroma de ugali (budincă de porumb) gătit la foc de lemne, sporovăiala femeilor și hârjoana copiilor. Curând, apare pădurea tropicală, aerul devine umed și se lasă ceața, iar coronamentul e plin de liane acoperite de mușchi.

Maimuțe vervet țipă ca să anunțe sosirea oamenilor, apoi tac pline de curiozitate, când drumeții se opresc. În ziua a doua, poteca prin pădure lasă loc vegetației pitice, presărate cu turnuri de lobelia gigantă și cruciuliță, apoi începe să urce. Mai sus, deșertul alpin, cu aspect selenar, duce spre „șaua” dintre vârfurile Kibo și Mawenzi – Kilimanjaro are trei vârfuri vulcanice: Kibo, Mawenzi și Shira. Veți începe etapa finală noaptea, mergând în zigzag pe o potecă de grohotiș.

Înaintând încet, vă întâlniți cu provocarea finală, iar, când lumina zorilor vopsește stratul de zăpadă cu nuanțe de roz, veți ajunge în cel mai înalt punct al Africii, Uhuru – la marginea craterului Kibo, la 5 894 metri deasupra nivelului mării.

Perioadă optimă este in lunile Ianuarie, februarie sau septembrie.

Durata călătoriei este de aproape o săptămână. Un drum are circa 48 km într-un sens. Rezervați-vă cel puțin cinci zile pentru urcat și coborât.

Există câteva trasee spre vârf. Marangue este cel mai cunoscut, având colibe pentru popas și un plan de evacuare în caz de urgență. Există companii care organizează ascensiuni cu ghizi și hamali. Înainte de a porni la drum, petreceți cel puțin o săptămână la peste 1 524 m, pentru a vă obișnui cu altitudinea.

Informații utile

Nu vă grăbiți, chiar dacă vi se pare că ați putea merge mult mai repede, și beți multă apă (3-4 litri pe zi). Aduceți-vă un mic trepied pentru a face fotografii pe vârf; s-ar putea să vă fie prea frig pentru a putea ține aparatul nemișcat.

ATRACȚII

Pădurea tropicală are o faună bogată, inclusiv maimuțe albastre și maimuțe colobus, și o sumedenie de păsări exotice, începând cu pasărea-rinocer și terminând cu pasărea turaco, cu aripi cu pene stacojii. Leoparzii stau la pândă în pădure, dar veți avea mare noroc dacă veți vedea unul.

Un ocol vă duce la marginea craterului Maundi, atât deasupra zonei împădurite. De acolo, veți vedea pentru prima dată imaginea impresionantă a lui Kibo într-o zi senină, când ghețarii strălucesc în soare.

Pe vârful Uhuru veți simți o emoție fără margini. Vă aflați pe acoperișul Africii și aveți prilejul să cuprindeți cu privirea ghețarii, stâncile de gheață dar și câmpiile încinse de soare de la poale.