Colindați, în zilele lungi de vară, teritoriile navigatorilor și războinicilor scandinavi de odinioară. Vikingii, războinici neînfricați, aveau o tehnică remarcabilă de construire a navelor și erau navigatori atât de pricepuți, încât au reușit să străbată oceane până atunci necunoscute și să colonizeze tot nordul Europei.

Între secolele VIII și XI, au ocupat nordul Angliei și al Franței, Islanda și chiar și unele părți ale Americii de Nord, însă moștenirea lor s-a păstrat cel mai bine în peninsula Scandinavă. Începeți traseul la Ribe, cel mai vechi oraș din Danemarca. La Centrul Viking din Ribe, pe un sit din secolul VIII, a fost reconstruit un sat viking autentic, cu o piață în care se desfășoară activități agricole. Ålborg, din nordul Iutlandei (Jylland), a fost colonizat de vikingi acum 1 300 de ani. Aici puteți vizita un muzeu al culturii vikinge și un cimitir viking.

La Oslo, capitla Norvegiei, veți admira Muzeul Navelor Vikinge. VikingLandet, de la ieșirea din Oslo, este un parc tematic dedicat moștenirii vikinge, cu o așezare și un port, unde actori îmbrăcați în costume de epocă vă prezintă stilul de viață al vikingilor. Destinația finală, Birka, pe o insulă de lângă Stockholm, este cel mai vechi oraș din Suedia. Fondat în secolul VIII, a devenit un centru comercial important pentru întreaga Europă de Nord.

Ruinele vechiului oraș, scoase la iveală după săpături arheologice, împreună cu machetele și reconstituirile din muzee dezvăluie obiceiurile de zi cu zi și tradițiile culturii vikinge.

Nu există o perioadă optimă pentru un asemenea traseu. Fiecare anotimp are farmecul său. Dacă doriți o mică recomandare, ar fi mai nimerit între mai și septembrie.

Nu există un traseu oficial al vikingilor, dar, pentru a vizita obiectivele descrise mai sus, rezervați-vă cel puțin o săptămână. Puteți ajunge în orașe cu avionul, trenul sau bacul.

Informații utile

Aeroportul cel mai apropiat de orașul Ribe se află la Esbjerg. Scandivania, și în special Norvegia, este cea mai scumpă regiune din Europa, deci calculați-vă cu atenție bugetul.

 Țânțarii sunt o problemă vara, așa că luați un spray antiinsecte.

Principalele atracții 

La Muzeul Viking din Ribe puteți admira expoziții inegalabile dedicate culturii vikinge.

La Ålborg puteți vedea mai multe morminte vikinge impresionante.

La Muzeul Navelor Vikinge din Oslo sunt expuse trei corăbii din lemn intacte, cu tradiționalul cap de dragon la propă, scoase din apele fiordului Oslo.

La VikingLandet, lângă Oslo, puteți naviga pe o ambarcațiune vikingă tradițională.

La Birka, Suedia, vizitați siteurile arheologice unde se fac și azi săpături.