Din perspectivă strict geografică, orașul Gent pare o destinație de provincie, fără un interes turistic major, sau prea puțin cunoscut, în comparație cu Bruxelles, Bruges sau Antwerp. Și totuși, ce veți găsi la fața locului pare a fi „comoara ascunsă a Belgiei” – un fost centru comercial medieval, actual centru universitar, pe cât de puțin promovat, pe atât de surprinzător și fascinant.

Autor: Tudor-Cristian GONGU

Cu o populație cam cât jumătate din România, Belgia este situată într-o zonă ce delimitează simbolic Europa latină de cea germanică. Împărțită în două mari regiuni, Valonia (francofonă) și Flandra (flamandă/neerlandeză), cărora li se adaugă regiunea Capitalei Bruxelles, această țară găzduiește majoritatea instituțiilor Uniunii Europene, dar și alte instituții internaționale importante, inclusiv NATO.
Pentru pasionații de călătorii, Belgia este cunoscută mai ales pentru orașele Bruxelles, Bruges și Antwerp. Însă, unul dintre locurile care merită explorate de către cei care doresc să simtă spiritul autentic belgian, departe de forfota turistică a destinațiilor deja consacrate, este orașul Gent (Ghent), capitala micro-regiunii Flandra de Est.
Denumirea localității provine din latinescul Gandia care înseamnă „pământ la confluența râurilor”. De altfel, orașul se găsește la întâlnirea râurilor Escault şi Lys şi este considerat al treilea oraș ca importanță din Belgia, dar și unul dintre cele mai mari centre universitare ale țării.

Un oraș medieval fermecător

Unii au susținut că le-a plăcut mai mult la Gent decât în capitala Bruxelles, iar dacă ajungi aici, te poți convinge cu ochii tăi că lucrurile nu sunt departe de adevăr. E bine să te cazezi în Bruxelles, să respiri pulsul orașului în care bate inima Europei, apoi să iei trenul, care în 40 minute te duce la Gent pentru doar 9 euro de persoană. Totuși, impresia de prețuri mari se menține şi aici, unde o călătorie cu tramvaiul de la gară până în centru costă 3 euro. Călătoria durează 10-15 minute, ocazie cu care observi aerul de orășel liniștit, calm, cuminte, dar odată ce cobori în Korenmarkt (Piaţa de Grâne), ești copleșit de maiestuozitatea clădirilor şi de atmosfera boemă care domnește aici. Descoperi piața orașului din centrul istoric şi ești încântat, pentru că este una din cele mai frumoase locații turistice din oraş. De altfel, începând cu secolul al XI-lea, preț de mai multe sute de ani, Gent-ul a dominat comerțul cu textile și grâne din nordul Europei, fiind totodată al doilea cel mai mare oraș din vestul continentului după Paris.

Piața este încadrată de mai multe clădiri istorice, care astăzi găzduiesc magazine, restaurante şi terase. Mai întâi poți vizita biserica Sfântul Nicolae – care este una din cele mai vechi biserici din Gent. Construită la începutul secolului al XIII-lea, biserica este realizată în stil gotic, având particularitatea că este folosită piatra de culoare albastru-cenușiu, având un singur turn mare deasupra traversării și a turlelor de la colțurile clădirii. Turnul central a fost folosit în trecut ca post de observație al orașului.

Apăsat de personalitatea clădirilor din piață, te poți plimba agale pe diferite străduțe ce se desprind rebel de drumul principal, marcat de șina de tramvai. Te poți opri o clipă să savurezi berea locală la unul din localurile, pe care noi le-am asemuit cu cele din Anglia, şi unde să te întrebi ce limbă se aude în jur, că nu e nici franceză, nici germană. Desigur, neerlandeză, sau dutch, cum ne spune zâmbind, tânăra care ne-a adus berile şi cafeaua.
Prețurile din unele magazine sunt accesibile, de exemplu îți poți cumpăra un tricou cu 10 euro, sau o bluză cu mânecă lungă pentru răcoarea din croaziera pe Lys care urmează, care a costat 13 euro. Mâncarea pe stradă este, de asemenea accesibilă, şi ca un făcut parcă, toată lumea mănâncă celebrele gaufre care miros agresiv de bine! Trecem un mic podeț, unde pentru 7,5 euro de persoană, suntem invitați la o plimbare pe Lys vreme de 50 minute, ocazie cu care ni se povestește despre fiecare clădire, inclusiv despre Universitate, care găzduiește anual peste 40.000 studenți.

Din nou pe mal, unde se îmbină atmosfera medievală a locurilor cu aerul boem, aparența de liniște, relaxare, transmisă şi de vocea ghidului care ne însoțește la croazieră. Timpul pare că e oprit în loc, soarele mângâie fragil malurile şi apa somnoroasă, iar pentru o clipă te lași fermecat de pitorescul florilor arborate neglijent pe mici terase suspendate la marginea apei, unde oamenii stau la mese absenți, întregind un peisaj din care ai vrea să faci parte şi tu.

Castelul Gravensteen – curtea Conților de Flandra

După plimbarea pe râu, urmărind câțiva pași linia de tramvai veți descoperi în fața unei mici piațete Castelul Gravensteen, o fortificație de inspirație cruciată. La o primă vedere, acesta poate fi comparat cu Castelul Corvinilor de la Hunedoara, dar experiența de aici este complet diferită. Construcția medievală datează din 1180, având de-a lungul timpului diferite funcționalități: tribunal, închisoare, fabrică de bumbac, deși inițial a fost rezidența conților de Flandra. Construit de Filip al Alsaciei, castelul a avut principalul scop de fortificație militară de protecție pentru nobilii locali, dar şi pentru a intimida burghezii din oraș, care adesea contestau autoritatea conților.
Din punct de vedere arhitectural, monumentul este alcătuit dintr-un donjon central mare şi alte clădiri mai mici, precum și multiple turnuri întărite. De asemenea, tot pentru rol defensiv, castelul este înconjurat parțial de un canal de apă alimentat din Lys. Deși a fost propus pentru demolare la un moment dat, castelul a fost restaurat la sfârșitul secolului XIX, fiind foarte bine conservat până azi.
Nu în ultimul rând, trebuie spus că în interiorul castelului veți găsi și un muzeu dedicat instrumentelor de tortură din perioada medievală, o experiență sinistră, dar care aduce aminte de secolul al XIV-lea, atunci când aici funcționa judecătoria și închisoarea orașului. Vizita la castel costă 10 euro de persoană, iar la plecare, după ce ai fost până sus, de unde ai o priveliște superbă asupra orașului, poți să-ţi iei şi un suvenir dintr-un mic magazin aflat în incintă.

Un loc în care îți dorești să revii

Către amiază, dacă vi se face foame, puteți merge pe faleză sau în centru şi să intrați într-o zonă plină de terase și restaurante. Preparatele locale cele mai populare conțin pește sau carne de porc marinate în bere, diverse tipuri de brânză dar și renumiții cartofi prăjiți (French fries). Totuși, trebuie spus că în Gent sunt multe localuri destinate vegetarienilor, iar dacă vreți să vă orientați către o bucătărie cu care să fiți familiarizați, orașul nu duce lipsă de restaurante cu specific oriental. Noi am ales un restaurant cu specific mediteraneean, cu preparate specifice turcești şi grecești şi am avut o servire promptă, plăcută, chiar dacă ușor… piperată, la propriu cât şi la figurat.

Gent este una din destinațiile surprinzătoare pe care le poți descoperi, şi unde cu siguranță vei spune că vrei să revii. De altfel, orașul, ascunde și alte surprize, precum Castelul lui Geeraard Diavolul, Muzeul de Artă Contemporană sau Werregarenstraat (strada Graffiti – dedicată acestui tip de artă), obiective pentru care totuși va trebui să alocați mai mult de o zi. Însă frumusețea acestor locuri te poate smulge din stresul cu care ne încărcăm zilnic şi îţi poate da resurse de a vrea să descoperi noi şi noi locuri într-o lume mică dar atât de mare.

Surse foto: Arhiva proprie
wikipedia.org