Toamna este anotimpul vinului, iar pentru cei îndrăgostiți de „licoarea zeilor” este momentul oportun pentru a-și plănui un circuit al degustărilor prin cele mai importante podgorii. Astfel, cei de la momondo.ro au decis să întocmească un top al destinațiilor viticole mai puțin cunoscute, dar unde sunt realizate vinuri ce pot rivaliza cu renumitele tipuri produse în Franța, Italia sau Spania.

Ultima colectare a datelor de către Eurostat arată că în 2015 au fost cultivate 3.2 milioane de hectare de viţă de vie în Uniunea Europeană, reprezentând aproximativ 45% din totalul suprafeţei cu viţă de vie cultivată la nivel mondial. Chiar dacă Franța, Spania și Italia se află în topul țărilor cu cea mai mare suprafață viticolă, există și alte țări europene și extraeuropene care se pot mândri cu vinuri și podgorii interesante.
În plus, dacă ținem cont de faptul că vinul produs în aceste locuri nu este exportat (cel puţin nu în cantităţi mari), merită să vă programați o mini-vacanţă pentru a-l gusta direct de la sursă, mai ales în lunile de toamnă, când preţurile pentru zboruri sau cazare au scăzut considerabil. Dar hai să vedem care sunt destinațiile cele mai atractive și necunoscute, din topul întocmit de cei de la momondo.ro

1. Kakheti, Georgia

Chiar dacă nu se bucură de renumele terroir-ului din Bordeaux sau Piemont, regiunea caucaziană este considerată locul de naștere al viticulturii. Arheologii au descoperit dovezi ale producţiei de vin încă din anul 6000 î.Hr., ceea ce a atras atenţia reprezentanţilor UNESCO.
Specific acestei regiuni (pe lângă nenumăratele soiuri de struguri, cum ar fi saperavi, rkatsiteli sau mtsvane) este faptul că vinul se păstrează în vase mari din lut (kvevri) şi se îngroapă în pământ pentru a fermenta pe parcursul iernii.
Cramele şi beciurile lungi, mănăstirile de aproximativ 1500 de ani, bucătăria incredibilă şi vinurile tocmai menţionate sunt doar câteva motive pentru a planifica o vizită în Georgia.
Prețul unei nopți de cazare în Tibilisi este de aproximativ 33 de euro, iar prețul unei sticle de vin de calitate medie este 3,76 de euro.

Sursă foto: www.old.cbw.ge

2.Mileștii Mici, Republica Moldova

Vinurile moldoveneşti sunt prezente în magazinele din România, dar vizitarea cramelor din raionul Ialoveni este o experienţă care nu poate fi exportată. „Colecţia de Aur” Mileştii Mici a fost recunoscută de Guinness World Records ca fiind cea mai mare colecţie de vinuri din lume şi numără 1.5 milioane de sticle depozitate în 200 km de galerii subterane. Localitatea se află la mai puţin de 20 km distanţă de Chişinău iar tururile cu degustare durează între o oră şi 3 ore, în funcţie de pachetul ales, cu rezervare anterioară.
Preţul mediu pentru o noapte într-un hotel de 3 stele în Chişinău: 35 EUR Preţul unei sticle de vin de calitate medie în Chişinău: 3.60 EUR

3.Urla, Izmir, Turcia

Deși este o țară în care majoritatea populației este musulmană, în Turcia se găsește o tânără podgorie unde se produc vinuri extrem de apreciate dar prea puțin cunoscute. Oraşul istoric Urla se află la aproximativ 35 km de Izmir, pe malul estic al mării Egee, iar producţia de vin de aici este printre cele mai bune din partea orientală a Mediteranei. Tururile organizate includ şi experienţe culinare locale, cu nimic mai prejos decât calitatea vinurilor degustate.
Preţul mediu pentru o noapte într-un hotel de 3 stele în Izmir: 32 EUR Preţul unei sticle de vin de calitate medie în Izmir: 5.74 EUR

Sursa foto: facebook Urla Wines

4.Yamanashi, Japonia

Nu mulţi s-ar aştepta ca în ţara sake-ului sau a berii Kirin să existe şi o regiune viticolă. Bucurându-se de strugurii roz Koshu, regiunea Yamanashi trebuie inclusă în excursia din Japonia, dacă vinul este una dintre plăcerile călătoriilor. Astăzi există peste 80 de producători de vin în această zonă, chiar dacă unii sunt nevoiţi chiar să creeze un fel de „pălării” pentru a proteja butucii de viţă de vie. Excursia va fi înfrumuseţată şi de prezenţa muntelui Fuji din apropiere, iar distanţa faţă de Tokyo este relativ mică, aproximativ 120 km.
Preţul mediu pentru o noapte într-un hotel de 3 stele în Tokyo: 94 EUR Preţul unei sticle de vin de calitate medie în Tokyo: 10.23 EUR

Sursă foto: Facebook Fujisan Winery

5. Maharashtra, India

Fie mânați de opera lui Eliade, fie de curiozitate, tot mai mulți conaționali sunt interesați să descopere India. Dar dacă vă gândiți la India merită spus că preparatele locale, bine condimentate, ar trebui asortate și de un vin la fel de apetisant. Binecunoscutul Mumbai face parte din regiunea Maharashtra, o zonă în care vinul produs din strugurii din valea Nashik a început să fie exportat şi în magazinele din Marea Britanie.
Preţul mediu pentru o noapte într-un hotel de 3 stele în Mumbai: 48 EUR Preţul unei sticle de vin de calitate medie în Mumbai: 8.34 EUR

Surse: www.adevarul.ro