Sate berbene vă întâmpină cu ospitalitate în drumul spre Toubkal, cel mai înalt vârf din Atlasul Mare.

Kasbah-uri stau agătațe de stânci, amintind de niște castele. Un râu traversează o pnaglică verde prin peisajul arid. Satele cu case având acoperișurile plate se confundă cu pantele stâncoase care sînt căminele berberilor cu pielea deschisă la culoare – păstori și fermieri care cultivă grâu, orez și porumb pe versanții terasați ai munților.

Catârii vă cară bagajele când călătoriți prin acest peisaj spectaculos, și ziua începe imediat după crăpatul zorilor, când catârgii strigă: „Yalla”! („Să mergem”) Noaptea, broaștele orăcăie în pâraiele sufocate de oleandri parfumați.

Munții Atlasul Mare se află la o distanță uriașă de lumea și viața modernă, arcuindu-se sute de kilometri de-a lungul zonei centrale a Marocului. Plini de zăpadă ianra, din acești munți se remarcă vârful Jebel Toubkal, cel mai înalt din Africa de Nord, având 4.167 de metri.

Acesta este punctul final al celor mai multe drumeții. Din orașul Marrakech, cu zidurile lui trandafiri, mergeți pe șosea până în valea Mizane. La început înaintarea este destul de ușoară, drumul descriind o buclă prin văile de la poalele vârfului Toubkal. Treceți din sat în sat, întâmpinați de copii, de oameni care vă oferă migdale prăjite și ceai de mentă proaspăt și aromat. Ascensiunea de patru ore a vârfului este grea, pantele abrupte solicitându-vă, dar vă răsplătește cu panorama culmilor vârfurilor înzăpezite ale Atlasului Mare, spre vest.

Se recomandă perioada din aprilie până în septembrie drept cea mai potrivită pentru drum. Drumețiile de iarnă presupun alt echipament și alt antrenament.

Drumul are aproximativ 80 km, incluzând un ocol prin satele berbere și apoi ascensiunea spre Jebel Toubkal. Ar fi bine să vă rezervați până la două săptămâni pentru aceasta expediție.

De știut

Folosiți echipament ușor, rezistent, pentru drumeție, inclusiv bocanci, creme de față și pălărie de soare, și un sac de dormit ușor pentru vară. Sunt esențiale tabletele de purificare a apei, precum și lanterna.

Ghizi, catâri și sfaturi (dar nu și magazine cu ofertă diversificată) găsiți în satele Imlil, Aroumd și Tacheddirt, din apropiere de Toubkal.

Ce ar fi de văzut

Rezervați-vă timp pentru a vă bucura de o vizită la Marrakech, unde căruțele trase de măgari se amestecă în traficul auto, iar noaptea, îmblânzitorii de șerpi, acrobații și povestitorii dau spectacle în Djemma el Fna, piața principală, la lumina torțelor.

Odihniți-vă la umbra nucilor și a migdalilor din jurul satului Aroumd. Este aproape imposibil să vă dați seama unde sfârșește și unde începe următoarea casă de chirpici, în satul acesta așezat cu fața spre terasele cu orz, porumb și legume, aflat în valea Mizane.

Faceți baie în apele lăptoase, turcoaz, ale lacului Ifni, aflat la sud-est de Toubkal, înconjurat de pante montane acoperite de grohotiș. Acesta este singurul lac de dimensiuni mai mari din munții Atlas.