În 2017, Guvernul României a adoptat o hotărâre prin care a decis ca o zonă din București să devină Parcul Natural Văcărești, altfel spus o arie naturală protejată. Cele 260 de hectare de teren și lac reprezintă habitatul natural și casa pentru multe viețuitoare, între care peste 100 de specii diferite de păsări.

Cu toate acestea, zona este departe de a fi un loc de comuniune a omului cu natura. Paradoxul face că a apărut grație neglijenței și nepăsării umane, iar acum după instituirea unei protecții asupra zonei este expusă braconajului, gunoaielor și incendiilor.

Istoria Parcului Natural Văcărești

Parcul Natural Văcărești se află în inima Capitalei și este considerat o adevărată Deltă „născută” într-o zonă urbană. Flora și fauna s-au dezvoltat într-un ritm accelerat, cu precădere în anii post revoluției din 1989, dând naștere cele mai frumoase regiuni naturale din București.

De-a lungul istoriei lucrurile s-au schimbat și lucrurile au evoluat cât se poate de interesant. Lacul Văcărești este ultima rămășiță dintr-o zonă vastă de mlaștini, maidane, gropi de gunoi și ceva zone agricole de la periferia Bucureștiului de odinioară, situate într-o depresiune vastă din vecinătatea marelui maidan denumit ,,Valea Plângerii”. Smârcurile au condamnat zona la o existență periferică, chiar și în anii comunismului, iar în Valea Plângerii fiind timp de sute de ani groapa de gunoi a Bucureștiului. De sus de pe deal, unde azi tronează un mare mall, în trecut era celebra și infama, în același timp, Mănăstire Văcărești. Monument de arhitectură brâncovenească, mănăstirea are din păcate un trecut mai puțin glorios când este transformată în pușcărie, urmând ca după un vast program de reconsolidare în ultima parte a comunismului să se decidă, dintr-o dată, demolarea ei definitivă.

Revenind la zona Deltei Văcărești, odată cu instaurarea comunismului toate terenurile agricole din zonă au fost naționalizate, iar în anul 1955 regiunea care putea fi folosită astfel a trecut în administrarea CAP Popești Leordeni.

În anul 1988, liderii comuniști au decis să facă un proiect grandios pe cele 260 de hectare de teren (180 de hectare de lac și 80 de hectare de pământ). Proiectul prevedea amenajarea Lacului Văcărești, acesta făcând parte dintr-o salbă de lacuri închipuită de arhitecții comuniști și vizibilă de la ultimul nivel al Casei Poporului. După numai un an de zile, au fost finalizate lucrările la cuveta lacului și la dig.

In anii comunismului

Lacul urma sa fie umplut prin alimentare gravitațională din Argeș, via Lacul Mihăileşti, pe o distanță de 27 km, din aducțiune realizându-se doar 14 km. Prima încercare de umplere a bazinului a fost însă și ultima. Apa, adusă prin pompare din Dâmbovita, s-a infiltrat prin dig și prin subteran, inundând serele de pe Vitan-Bîrzești. După aceea, proiectul a fost abandonat, scriu cei de la bercenidepoveste.ro.

După căderea comunismului, au fost numeroase solicitări de retrocedare a pământului către foștii proprietari. Doar o parte dintre acestea au fost soluționate. Surprinzător sau nu, în anul 2002, tot terenul a fost dat în concesionare pe 49 de ani lui Tony Mikhael, cetățean australian de origine libaneză. Acesta a decis că va construi un complex de agrement pe cuva lacului Văcărești, care urma să reunească un hipodrom, un teren de golf, un centru de conferințe, un centru expozițional, un hotel, o zonă rezidențială și câteva cazinouri. Nimic din ceea ce a fost prezentat nu s-a realizat, iar el a ajuns să fie anchetat de Parchet pentru fals, uz de fals și să fie expulzat din țară.

Ce găsești azi în Delta Văcărești

În momentul de față zona reprezintă casa pentru o serie de păsări și animale. Aici găsim printre printre perdelele de trestie și stuf, în bălțile mlăștinoase, tritonul cu creastă, izvorașul cu burta roșie, testoasa de apă europeană, gușterul, corcodelul, egreta mică, stârcul pitic, eretele, pescărușul râzător, nagâtul, ciocănitoarea capintortura, codobatura, pițigoiul albastru, sfrânciocul cu fruntea neagră etc. Așadar, Parcul Natural Văcărești este o adevărată Deltă, o gură de oxigen într-un oraș sufocat de poluare.

Este foarte probabil, ca în cazul în care nu sunteți însoțiți de un ghid sau un biolog, să nu surprindenți mai mult de un grup de rațe stingere, deși ochiurile de apă, crângurile  de sălcii și  cuiburile din plopi, întinderile de stuf și trestie forfotă de zgomotul creat de vietățile timide, ascunse de ochiul neantrenat. De aceea, a fost creat Observatorul Parcului Natural Văcărești, aflat în turnul T4 al complexului de blocuri care mărginește delta, la etajul 17. Aici cei interesați pot discuta cu specialiști, și chiar se pot implica în acțiuni dedicate protejării parcului sau pot propune soluții care să ajute la conservarea deltei. Amenajat într-o maniera inedită, decorat cu bucăți de gazon, Observatorul dispune de binocluri profesioniste, lunetă, broșuri și materiale informative pentru cei interesați, iar priveliștea îți taie răsuflarea.

Ar mai trebui să știți că pe lângă gunoaiele care se găsesc la tot pasul, parcul a fost afectat grav în ultimii ani de incendii de mici și mari dimensiuni, care afectează habitatul celor 97 de specii de păsări dintre care unele foarte rare, și alte animale precum vidre, nevăstuici, vulpi, lilieci, reptile sau rozătoare.

Deși primăria a instalat camere de supraveghere, racordate la dispeceratul Poliției Locale a Municipiului București. Braconajul pune în pericol viitorul parcului, până de curând, zeci kilograme de pește fiind zilnic scoase din lac. În ciuda existenței acestui sistem de supraveghere, pescarii încă frecventează zona și pun în pericol speciile de animale care se hrănesc cu pește. Mulți oameni privesc Parcul Natural Văcărești drept o simplă groapă, fiind nepăsători de pericolul în care se află acest ecosistem, nici măcar cei din zonă neștiind foarte multe despre această oază de verdeață.