Ne aflăm în anul 1866 , Carol I face prima călătorie în țară, la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Noul domnitor al României vizitează Mânăstirea veche din Sinaia, construită de spătarul Mihail Cantacuzino. În căutarea unui loc pentru construirea unui castel ajunge la Melicești.

Înainte de a ajunge la Melicești prin Telega Vale, vizitează mânăstirea lui Radu Paisie la Mislea, vizitează ocna Telega, vede condițiile grele de lucru la ciocănași și ocnași. Este însoțit de către Gheorghe Grigore Cantacuzino, zis Nababul, care îi sugerează construirea unei închisori iar câțiva ani mai târziu se construiește Penitenciarul Doftana.

Carol I ajunge pe data de 4 august 1866 și este întâmpinat de o delegație condusă de fruntașul satului, Grigore Cosmineanu. Se înnoptează acolo și are loc o cină festivă în onoarea Domnitorului. Carol apreciază priveliștea ce se întinde în fața ochilor de la înălțimea celor 814 m care îi măsoară vârful dealului Măceșu, priveliștea spre munții Bucegi, munții Baiului, și munții Tătarului.

Monumentul „Crucea Domnitorului” din satul Melicești a fost realizat de Paul Focșeneanu în 1866 și așezat pe locul unde Carol I a vrut să-și construiască un palat. Deoarece calul său s-a accidentat, Carol a considerat că este un semn rău și a decis să construiască la Sinaia, unde a fost ridicat Castelul Peleș. Pe cruce stă scris:

”Această sacră Cruce s–a ridicat spre menirea fericitei călătorii a Măriei sale Domnului Românilor Carol I, Principe de Hohenzollern, prin acestu județu Prahova și a trecerii înălțimei sale peste acestu piscu de la Milicești în anul 1866 mergând de la Telega”.

Monumentul Crucea Domnului se află în satul Melicești, la 5 km distanță față de centrul comunei Telega, amplasat pe un pisc la o altitudine de peste 800 m, de unde se pot vedea foarte clar Munții Bucegi, înspre nord-vest, și Munții Baiului, înspre nord-est.

Cu toate acestea însă…viitorul Peleș nu se va construi aici, la Melicești. Motivele care au condus la luarea acestei decizii au fost:

  1.  Lipsa unui pârâu…izvoare puternice de apă…în zonă nu există…
  2.  Sătenii nu au fost de acord în majoritate cu comasarea pământurilor..
  3.  Cabală: calul Majestății Sale și-a pierdut o potcoavă, lucru interpretat ca fiind nefast.

Vă invit să vizitați acest loc deosebit de frumos, încărcat de istorie! Mulțumirile mele se îndreaptă către domnul profesor de istorie, Mihai P. Cosmineanu.

Text și foto: Constantin Baicu