Lacul Roşu este situat în Carpaţii Orientali, la 26 de kilometri de Gheorgheni. Situat la granița județelor Harghita și Neamț, în locul unde Transilvania se întâlneşte cu Moldova, Lacul Roșu oferă o atracţie unică: o adevărată pădure scufundată.

Dacă geologii au o teorie clară despre cum s-a format cel mai mare baraj natural al României, localnicii vă pot povesti legendele locului, care de care mai sângeroase. Primii spun că Lacul Roșu este un lac de baraj natural, format în anul 1838 ca urmare a prăbușirii unui versant din Muntele Ghilcoș, pe care localnicii l-au supranumit Muntele Ucigaș. Acest fapt este justificat şi de cutremurele produse în lunile ianuarie și februarie ale acelui an, care ar fi putut provoca alunecarea de teren. Mai exact, formarea lacului este pusă pe seama cutremurului din 11 ianuarie 1838, care a avut o replică şi în februarie şi a dislocat bucăţi uriaşe de strâncă de pe versanţi. Odată cu prăvălirea stâncilor o vale întreagă a fost obturată, iar pădurea de brazi a fost inundată. Şi astăzi se mai văd cioturile brazilor care răsar din apă, fapt care fac Lacul Roşu unic în România.

Ce legende despre Lacul Roșu sunt cunoscute?

Dincolo de explicația geografică lansată de geologii cu privire la formarea celui mai tânăr lac natural din România, oamenii locului spun că există și o legendă despre asta, care îi are ca personaje principale pe o fată deosebit de frumoasă și săracă și pe un băiat foarte bogat, singur la părinți.

Cei doi s-au îndrăgostiti nebuneşte la prima vedere, dar părinţii băiatului nu au fost de acord cu căsătoria. Nici rugăminţile şi nici lacrimile îndrăgostilor nu l-au putut îndupleca. Tinerii au decis să fugă în lume, iar părinţii băiatului au înnebunit de furie. Au blestemat-o pe fată fără să se gândească că şi fiul său va deveni o victimă.

În drumul lor peste munte tinerii au fost prinşi de o furtună şi s-au adăpostit la poalele masivului chiar în noaptea cutremurului. Atunci o stâncă uriaşă s-au fi prăvălit la vale şi i-ar fi ucis pe loc. Se spune că sângele celor doi s-a scurs în lac şi de aceea acesta are culoarea roşie.

O altă legendă, la fel de sângeroasă, are la bază tot o poveste de iubire. O fată extrem de frumoasă s-a îndrăgostit nebuneşte de un băiat pe care l-a întâlnit la un târg. Cei doi au decis să se căsătorească, dar din păcate băiatul a fost luat în armată, iar fata l-a aşteptat în zadar.

Foarte tristă, fata mergea în fiecare zi în zona izvorului de lângă lac să ia apă şi plângea de dorul flăcăului. Într-o zi, fata a fost văzută de un tâlhar care i-a promis toate bogăţiile din lume dacă îl va lua de bărbat. Fata l-a refuzat, dar tâlharul a încercat că o forţeze să îi devină soţie. Se spune că fata a cerut ajutorul munţilor ca să scape şi imediat s-a pornit o furtună. Cei doi au fost îngropaţi sub stânci. Se spune că în acel loc s-a format Lacul Roşu de astăzi.

În sfârșit, o a treia versiune a legendei spune că în zonă era o stână. În timpul unei furtuni, ciobanii au vrut să se adăposteacă la poalele Muntelui Ucigaş, însă stâncile desprinse din versant i-ar fi îngropat pe toți cu tot cu oile lor şi aşa a apărut lacul.

Cât de mare este Lacul Roșu?

Lacul Roșu se situează între Suhardul Mic, Suhardul Mare din partea nordică, Munții Podu Calului din partea sud-vestică, Munții Licaș și Munții Kis-Havas din partea nord-vestică, Csíki-Bükk din partea nord-estică și Muntele Ucigaș din partea estică. Lacul este alimentat de patru pâraie mari și încă 12 cursuri de apă temporară.

În prezent, Lacul Roșu se întinde pe o suprafață de aproximativ 11 hectare, iar adâncimea ajunge la 9,6 metri. Astăzi, Lacul Roşu păstrează aspectul unei văi înecate. Vârfurile brazilor din vechea pădure sunt mărturia celor întâmplate. Iar acest lucru impresionează turiștii români şi străini. Culoarea roşie a fost dată de argila din compoziţia stâncilor care s-au prăvălit de pe munte, dar și de pârâul care îl alimentează și care traversează straturi de culoare roșie cu oxizi și hidroxizi de fier.

Împrejurimile lacului au un microclimat plăcut, deosebit de benefic pentru tratarea stărilor de extenuare fizică și psihică, insomnii, neurastenii.