Ţi-ai dorit să călătoreşti în alte ţări, să vizitezi muzee și să descoperi operele de artă ale marilor pictori sau sculptori, dar nu ai avut resursele necesare sau pandemia de coronavirus ţi-a stricat planurile? Află că te poţi plimba pe culoarele marilor muzee şi poţi admira exponatele din confortul casei tale: ai nevoie doar de un device conectat la internet. 

Pentru vizite virtuale în marile muzee ale lumii, blogul de specialitate Zoom by Vodafone recomandă folosirea aplicaţiei Google Arts&Culture. Cu ajutorul ei poți viziona clipuri 360 și, dacă ai la îndemână ochelari VR, poți face tururi virtuale ale celor peste 1500 de atracții culturale. 

Iată 5 muzee virtuale pe care le poţi vizita de acasă. Haide să pornim în această călătorie în care tehnologia (noul) întâlnește istoria (vechiul):

Muzeul Luvru din Paris

Luvrul este unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume şi oferă acces gratuit la exponatele sale importante. Acesta poate fi vizitat online, pe site-ul muzeului, sau folosind aplicaţia Google Arts&Culture. Aici te poţi întâlni cu sculpturi impresionante ca „Venus din Milo” și „Victoria din Samothrace” (veche de peste 2000 ani) sau picturile „Nunta din Cana”, de Paolo Veronese, și celebra „Mona Lisa”, de Leonardo da Vinci.

Muzeul Van Gogh din Amsterdam

Muzeul Vincent van Gogh este una dintre cele mai populare atracții din Olanda și găzduiește cea mai mare colecție de lucrări ale celebrului pictor. În călătoria virtuală poţi descoperi capodoperele sale, tehnicile pe care le-a folosit, povestea vieții și lucrări ale altor pictori care au lucrat în aceeași perioadă de timp. Impresionanta colecţie poate fi vizitată pe site-ul muzeului sau folosind aplicaţia mai sus amintită.

Muzeul Vatican

Clădirile Muzeului Vaticanului cuprind una dintre cele mai mari colecții de opere de artă din lume, pentru care, dacă l-ai vizita fizic, ai avea doar o zi la dispoziție. În prezent, colecția se mândrește cu picturi ale unor artiști proeminenți precum Giotto di Bondone, Leonardo da Vinci, Raphael, Pietro Perugino și Caravaggio. Site-ul Muzeului Vaticanului conține 14 tururi virtuale, inclusiv o vedere la 360 de grade a celebrei Capele Sixtine.

Muzeul de Istorie Naturală din Londra

Pe lângă exponate geologice, mulaje de fosile animale și schelete ale omului preistoric, muzeul prezintă viaţa pe pământ în aproximativ 80 de milioane de piese din cinci colecții principale: botanică, entomologie, mineralogie, paleontologie și zoologie. 

Aripa dinozaurilor merită vizitată, deoarece aici poţi descoperi machete de dinozauri, diorame cu prezentarea animalelor în mediul natural, ouă, fosile de paşi și alte vitrine ce expun viaţa acestor reptile preistorice. Muzeul de Istorie Naturală din Londra este recunoscut ca fiind centrul preeminent al istoriei naturale și al cercetării domeniilor conexe din lume.

Muzeul Literaturii Române

Nu putea lipsi din lista noastră şi un muzeu din România. Muzeul Literaturii Române pune la dispoziția vizitatorilor on-line peste 200.000 de file de manuscris din arhivă, printre care manuscrise ale marilor poeţi români Ion Barbu, Lucian Blaga şi Mihai Eminescu. Poţi începe călătoria virtuală în universul literaturii române accesând site-ul MNLR.

Până când vom depăşi pandemia de coronavirus, îţi propunem să vizitezi cât mai multe muzee de acasă, iar după eliminarea restricţiilor să le vizitezi fizic şi, de ce nu, să fii ghid pentru apropiaţii tăi.