Un sit din patrimoniul mondial este un loc aflat pe lista UNESCO, putând fi o pădure, lac, insula, monument, oraş, etc, recunoscut pentru rolul simbolic pe care-l joacă, acesta fiind în perioada contemporană un adevărat punct de atracţie.

În prezent, în lista UNESCO erau trecute 981 de situri: 759 culturale, 193 naturale şi 29 mixte, acestea fiind răspândite în 160 de state.

Ţara cu cele mai multe situri în patrimoniul mondial este Italia, 49 de situri, urmată de China (45) şi Spania (44).

Fiecare sit considerat de UNESCO drept patrimoniu mondial rămâne parte a teritoriului juridic al statului un se află, dar este şi sub protecţia comunităţii internaţionale.

În acest articol vă propunem zece din cele mai frumoase şi celebre situri aparţinând patrimoniului mondial pe care merită să mergeţi să le vedeţi, cel puţin o dată în viaţă:

1.Angkor Wat, Cambodgia

a1

Angkor Wat este un templu hindus din regiunea Angkor din Cambodgia. Acesta a fost construit în secolul al XII-lea pentru regele Suryavarman II (1113-1150) și reprezintă modelul de arhitectură khmeră de cel mai înalt nivel. De asemenea este cel mai bine păstrat sit arheologic. De la înființarea lui el este cel mai important centru religios din zonă, prima dată hindus, dedicat zeului Vishnu, iar apoi budist. Putem spune că este  și cel mai mare complex monumental religios din lumea actuală. În timp a devenit un simbol al Cambodgiei și este prima atracție a țării pentru vizitatori. Angkor Wat se află la 5.5 km de orașul Siem Reap.

Este într-o zonă din Cambodgia,unde există un grup important de structuri antice. Acesta este cel mai sudic,dintre toate siturile din Angkor. Angkor Wat a atras laude mai presus de toate pentru armonia designului său, care a fost comparat cu arhitectura Greciei antice și Romei. Potrivit Maurice Glaize, un conservator la mijlocul secolului XX,  templul din Angkor \”atinge o perfecțiune clasică echilibrarea fină a elementele sale și dispunerea exactă a proporțiilor sale. Este o lucrare de putere, unitate si stil.” Cu siguranță acesta este unul din locurile care merită să fie vizitate. Chiar și Jacqueline Kennedy, soția președintelui American John Kennedy, a venit pe vremea când în zonă avea loc războiul din Vietnam să viziteze acest loc.

2.Bagan, Myanmar

a2

Despre acest oraș încântător călătorul italian Marco Polo,scria cu mult extaz, descriindu-l drept unul dintre cele mai bogate și spectaculoase din lume: “Turnurile sunt construite din piatră șlefuită, iar unul dintre ele a fost acoperit cu un strat de aur gros de un deget, astfel încât întreaga clădire pare clădită din aur masiv. Regele din Mien Guo a poruncit ridicarea acestei clădiri ca un monument al puterii sale, dar și întru bunăstarea sufletului său”. Gloria împăraților Birmaniei, cea descrisă de Marco Polo, a fost, din păcate, efemeră. În anul 1287, imperiul s-a destrămat sub asediul mongolilor hanului Kubilai, iar capitala a fost jefuită și apoi abandonată. O serie de cutremure, dintre care ultimul a avut loc în 1975, au distrus mai bine de jumătate dintre cele 5000 de temple, iar climatul umed a erodat mare parte dintre cele rămase.  Din cele 10.000 de structuri, astăzi mai rezista încă aproape 3.000.

Când intri în Bagan, vei plăti un bilet general de intrare de 10 dolari pentru întreaga zonă. Apoi, nu mai trebuie sa platesti nimic, decat daca vrei să urci în turn. În anumite temple, e posibil să ți se ceară taxa pentru folosirea aparatului foto si video. Baganul nu are un aeroport internațional. Principalele porți de intrare în Myanmar sunt capitala Yangon și principalul oraș din nord, Mandalay. Spre ambele zboara Air Asia din Bangkok.

Totuși, după o călătorie cu ceva peripeții, odată ajunși în Bagan, veți da peste o priveliște care este ireală: din jungla deasă de-a lungul râului Irrawaddy, în toate direcțiile ies turnuri ascuțite, iar venerarea religioasă este la fel de activă ca acum 1000 de ani.

3.Cappadocia, Turcia

a3

Cappadocia este o regiune istorică din Anatolia Centrală, în mare parte în provincia Nevşehir. Este unul din principalele puncte de atracţie din Turcia datorită peisajelor şi încărcăturii istorice.

4.Hampi, India

a4

Hampi este o localitate din nordul statului  statului Karnataka, India. Este situată în preajma ruinelor Vijayanagarei, fosta capitală a Imperiului Vijayanagara.

5.Machu Picchu, Peru

a5

Machu Pichu este un sit inca din Peru, a cărui istorie începe în secolul al XV-lea. Acesta este situat la 2430 de metri deasupra mării, în regiunea Cusco.

6.Mont Saint-Michel

a6

Mont Saint-Michel este o stâncă granitică de 78 de metri înălţime din Golful Saint-Malo, Franţa. Situl este ocupat de un sat şi o mănăstire fortificată (ridicată începând cu secolul al VIII-lea, până în secolul al XIV-lea). A jucat un rol important în istoria Franţei, fiind singurul loc care nu a putut fi cucerit de armatele engleze în timpul „Războiului de 100 de ani”. În prezent, constituie unul din locurile cele mai vizitate din Franţa.

7.Petra, Iordania

a7

Petra este un oraş istoric şi arheologic din sudul Iordaniei, faimos mai ales pentru arhitectura sa în piatră şi sistemul conducte cu apă. Data estimată pentru construcţia acestui oraş este 312 î.e.n., Petra intrând în patrimoniul mondial al UNESCO în 1985.

8.Piramidele din Giza, Egipt

a8

Piramidele din Giza se numără printre cele mai cunoscute piramide din antichitate, ele fiind considerate una dintre cele şapte minuni ale lumii antice. Piramidele sunt situate la vest de Valea Nilului şi ca. 8 km sud-vest de oraşul Giza şi 18 km de Cairo, capitala Egiptului.

 

9.Acropola din Atena, Grecia

a9

Situl Acropolei din Atena este o veche cetate situată deasupra capitalei elene, fiind cea mai recunoscută acropolă. Printre clădirile care atrag cei mai mulţi turişti din acest sit, este Partenonul.

10.Sigiriya, Sri Lanka

a10

Sigiriya sau „Stânca Leului” a fost pentru o scurtă perioadă capitala Sri Lankăi medievale. Oraşul este construit din piatră masivă şi este împodobit în interior cu fresce ce ilustrează înfăţişarea fecioarele ce ar fi făcut parte, conform miturilor, din haremul împăratului.