Prim-ministrul Pedro Sanchez a început procesul de deshumare a rămăşiţelor a mai mult de 33.000 de victime ale războiului civil din 1936-1939.

Oficialii au cerut aprobări ce le va permite să înceapă deshumarea rămăşiţelor din Valea celor Căzuţi, un mausoleu de lângă Madrid, construit de Francis Franco, fostul dictator al Spaniei.

Cadavrele sunt îngropate în cripta bazilicii, iar rudele a mii de naționaliști și de republicani ai opoziție căzuţi în timpul războiului, continuă să se lupte pentru a le exhuma, astfel încât să le poată oferi o înmormântare corespunzătoare.

Guvernul a aprobat finanţarea (665.000 euro) pentru acest proiect în data de 30 martie.

Se crede că începând cu 1959, rămăşiţele a mai mult de 33.000 de victime ale Războiului Civil Spaniol au fost trimise din toată ţara în Valea celor Căzuţi. Criptele nu au fost deschise de atunci.

Pe 29 martie s-au alocat 3.58 milioane de dolari unui program mai vast, dedicat “căutării, identificării şi îngropării corespunzătoare a persoanelor dispărute în timpul războiului civil”.

Valea celor Căzuţi a fost construită pe o perioadă de 20 de ani, în anii 40 și 50

Au înăbușit cripta gigantică boltită a bazilicii afară din deal. Franco a fost îngropat în bazilică, sub o singură placă de piatră pusă în pământ, după moartea sa în 1975 – singura persoană îngropată în Valea celor căzuți care nu a murit în timpul războiului civil spaniol.

În Octombrie 2019, trupul fostului dictator Franco a fost exhumat şi transportat cu elicopterul către cimitirul Mingorrubio El Pardo din nordul Madridului, unde este înmormântată şi soţia acestuia.

În anii 2000, Guvernul socialist al timpului a promulgat o lege pentru a elimina toate simbolurile francoiste din clădirile publice și străzile. Numele străzilor au fost schimbate, statuile au fost rupte, iar scuturile și creasta au fost scoase din primăriile din țară.

În 2007, Guvernul spaniol a promulgat Legea Memoriei Istorice, care condamnă în întregime regimul Franco, şi care recunoaște și extinde drepturile și stabilește măsuri în favoarea celor care au suferit persecuții sau violență în timpul Războiului Civil și al Dictaturii.