Szarlotka, plăcinta poloneză de mere , este un desert fabulos și simplu de preparat. În Polonia actuală, există multe variații ale szarlotka. Acest desert provine dintr-un desert creat de faimosul bucătar francez, Marie-Antoine Carême (1784 – 1833), la Paris, în secolul al XVIII-lea. În Polonia din secolul al XIX-lea, Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829 – 1901) a publicat o rețetă folosindu-se pâine de secară învechită ca bază pentru placintă în cărțile sale de bucătărie extrem de populare.

Cunoscut și sub denumirea de jabłecznik, szarlotka este unul dintre cele mai populare (și mai gustoase) deserturi poloneze. Originile umile plăcinte cu mere se întorc până în Evul Mediu. În 1381, prima rețetă consemnată a fost scrisă în Anglia și a cerut o abundență de fructe, inclusiv smochine, stafide, pere și chiar șofran, precum și mere, înglobate într-un „cofyn” de patiserie. Spre deosebire de confecția pe care o cunoaștem și o iubim astăzi, ea nu conținea zahăr, care era o marfă foarte rară și scumpă în Europa Medievală.

În Polonia, merele au fost cultivate încă din secolul al VII-lea, când au fost introduse de călugării cistercieni, iar de atunci au devenit o componentă de bază a bucătăriei sale. Astăzi, Polonia este unul dintre cei mai mari exportatori de mere din lume.

Există o rimă minunată de poezia pentru copii Jan Brzechwa (1898 – 1966) care ilustrează perfect ceea ce sunt merele cu capse. Intitulat Entliczek-Pentliczek, spune povestea unui mic vierme care trăiește în interiorul unui măr care s-a săturat în întregime de mâncarea fructelor. Tot ce visează este friptura, așa că pornește în oraș, parcurgând o săptămână pentru a găsi un loc unde să mănânce. Dar, când ajunge în sfârșit la destinație, iar ospătarul îi înmânează un meniu, bietul vierme descoperă că tot ce se află pe el sunt alimente pe bază de mere precum szarlotka, mere înăbușite, mere coapte și supă de mere!

Szarlotka poloneză provine dintr-un desert creat de celebrul bucătar francez, Marie-Antoine Carême (1784 – 1833) la Paris în secolul al XVIII-lea. Există o serie de povești care înconjoară originile numelui acestei cofetării, dar charlotte, sau charlotte russe, se spune că au fost produse de bucătar în onoarea reginei Charlotte, soția regelui George al III-lea al Angliei sau soția țarului Alexandru I al Rusiei. Acesta consta din pâine neagră sau bătute folosite ca garnitură pentru a înfunda o umplutură densă de fructe. În Polonia secolului al XIX-lea, Lucyna Ćwierczakiewiczowa (1829 – 1901) a publicat o rețetă folosind pâine de secară ca bază pentru plăcintă în cărțile ei de bucătărie extrem de populare.

În Polonia, în prezent, există multe variații de szarlotka. De obicei, are forma unui strat de produse de patiserie dulce încrustate cu unt, umplut cu mere dulci stewed (adesea condimentate cu scorțișoară sau cuișoare) și completat cu un alt strat de produse de patiserie, sfărâmate sau uneori bezea. Pare delicios, nu-i așa? Și, în timp ce argumentele răspund asupra toppingului și a metodei corecte, indiferent dacă ar trebui să fie servit cald sau rece, umplut cu un strat generos sau rar de mere, majoritatea polonezilor vă vor spune că nimeni nu face szarlotka asemănător cu babcia (bunica) lor.

Ingrediente

Pentru aluat:

 • 500 de grame de făină
 • 1 linguriță praf de copt
 • 120 de grame de zahăr 
 • 270 de grame de unt
 • 6 gălbenușuri mari
 • 2 linguri de smântână

Pentru umplutură:

 • 6 mere aurii
 • 120 de grame de zahăr
 • 2 lingurițe scorțișoară măcinată
 • 3 linguri suc de lamaie
 • 2 linguri de zahăr glazură

Szarlotka, plăcinta poloneză de mere – Mod de preparare

Pasul 1

Pregătiți mai întâi aluatul. Tăiați 250 g de unt cubulețe și puneți-le într-un castron mare. Adăugați zahărul, făina și drojdia și frământați până când toate ingredientele sunt bine amestecate. Adăugați gălbenușurile și smântâna și continuați să frământați până obțineți un aluat omogen. Dacă amestecul este prea lipicios, puteți adăuga puțină făină.

Pasul 2

Separați aluatul în două părți, una 1/3 din total și cealaltă 2/3. Faceți două bile, înfășurați-le în folie de plastic și lăsați să se odihnească timp de 1 oră; cea mai mare parti din aluat o puneți în frigider și cea mai mică în congelator.

Pasul 3

Pentru a face umplutura, curățați merele, tăiați-le în jumătate și scoateți miezul cu semințele. Apoi, tăiați-le în felii foarte subțiri și puneți-le într-o cratiță cu puțină apă. Gătiți la foc mic 12-15 minute fără să amestecați.

Pasul 4

Adăugați zahărul, sucul de lămâie și scorțișoara și amestecați cu grijă cu o spatulă, asigurându-vă că feliile de măr nu se rup prea mult. Lasă-l să se răcească.

Pasul 5

Preîncălziți cuptorul la 180 °. Întindeți puțin unt într-o tavă rotundă sau într-un vas dreptunghiular de copt, de aproximativ 20×30 cm, și acoperiți baza cu o bucată de hârtie de copt.

Pasul 6

Scoateți bila mare de aluat din frigider, întindeți cu un sucitor și aliniați părțile laterale și fundul tăvii pregătite. Întindeți feliile de mere deasupra cu grijă.

Pasul 7

Scoateți celălalt aluat din congelator și radeți-l deasupra stratului de mere. Puneți tava în cuptorul fierbinte și coaceți plăcinta pentru aproximativ 60 de minute. Lăsați să se răcească înainte de a fi mulat și serviți cu zahăr pudră.