O destinație inedită pentru cei dornici de locuri noi, de natură și de autenticitate este Vama Buzăului. Aflată în apropierea izvoarelor râului Buzău, la confluenţa judeţelor Braşov şi Covasna, localitatea oferă un cadru pitoresc şi transferă turistului linişte, pace şi o bucurie sufletească greu de găsit în tumultul de zi cu zi de la oraş.

Autor: Tudor-Cristian GONGU

Denumirea de Vama Buzăului provine de la punctul vamal ce se afla în zona izvoarelor râului Buzău, pe trecătoarea dintre Transilvania şi Ţara Românească. Mergând la pas veţi întâlni case construite cu bun gust, arătoase, mari, dar şi case bătrâneşti, cu muşcate la fereastră şi cu grădini adânci, pierzându-se parcă în pădure. Aproape de capătul satului treceţi pe podeţ şi vedeţi case simple, vechi, cu ferestre mici, dar cu personalitate. De bună seamă că dealurile, pe care le puteţi mângâia cu privirea, dar şi cu pasul, sunt foarte frumoase vara, pline de fâneaţă şi împădurite pe vârfuri, însă ele oferă o imagine idilică și în timpul iernii, mai ales atunci când sunt acoperite cu zăpadă.

Sunt câteva pensiuni în staţiune unde vă puteţi caza, dar dacă aveţi nevoie de mai mult confort sunt soluţii destule la Întorsura Buzăului, aflată la aproximativ 10 km, pe drumul naţional 10 care leagă Buzăul de Braşov.

Cascada Urlătoare și zimbri de la poalele Ciucașului

Din punct de vedere turistic, staţiunea are 2 puncte principale de atracţie. Prima este reprezentată de Rezervaţia naturală „Valea Zimbrilor” înființată în 2008. Puteţi admira aici zimbri aduși din Franța, Elveţia, Italia şi Austria dar şi reni sau cerbi carpatini. Locul este bine îngrijit, organizat, oamenii sunt entuziaşti să povestească, să îndrume vizitatorii, zâmbind şi oferind servicii turistice de calitate. Vă puteţi plimba pe aleile lungi ce înconjoară habitatul frumoaselor exemplare şi puteţi să admiraţi calmul nefiresc al acestor animale, în contrast cu aspectul lor fioros. Un înconjur complet durează cam o oră, iar accesul costă 10 lei / adult.

Al doilea punct de atracţie este reprezentat de Cascada Urlătoarea. De la rezervaţia de zimbri, preţ de câţiva kilometri se străbate satul, apoi se ajunge într-un loc amenajat, unde puteţi parca maşina. De aici, accesul se face urmând un drum de pământ pentru încă un kilometru, care străbate pădurea și valea pârâului Urlătoarea. Peisajul încântător și sunetul apei vă vor da o senzație de liniște și de împăcare.

Odată ajunși la cascadă veți avea parte de o adevărată surpriză. Față de alte fenomene hidrologice similare, Cascada Urlătoarea de la Vama Buzăului, nu este rezultatul deversării unui curs de apă ci cel al ieșirii la suprafață a apelor subterane. De altfel, în timpul verii, se poate merge fără teamă pe apa cascadei până în vârful acesteia. Practic, izvoarele țâșnesc din munte printre straturile de roci și străbat un versant calcaros înainte de a se vărsa în pârâu.

Astfel, dacă veți pune mâna în cascadă, veți simți o curgere a mai multor ape pe o stâncă, ape ce izvorăsc chiar de sub ea și care produc mai multe zgomote combinate, de unde îi provine de altfel și numele. Există totuși şi o legendă în această privinţă: localnicii spun că pe vremuri aici au trăit vrăjitoare, iar zgomotul vine de la ele, care încă mai bântuie zona. În zona cascadei sunt amenajate locuri pentru ca vara să puteţi sta la picnic, cu mese şi scaune din lemn ce se potrivesc cu cadrul natural.

Trebuie menționat că, alături de cele două obiective, zona Vama Buzăului atrage prin sălbăticie și tradiții fiind o destinație ideală pentru ecoturism. Astfel, văzând atâta frumuseţe la un loc, nu poţi să nu te întrebi cum ar fi mai bine: ca omul să se amestece şi să amenajeze, să modernizeze locurile pentru a permite cât mai multor turişti să vină aici, să se cazeze, să se bucure de natură, sau să lăsăm natura în pace, pentru a primi sălbăticia ei, curăţenia şi puritatea numai împătimiţii de munte, de aer curat, de verde, care ştiu să preţuiască şi să iubească aceste bogăţii?