14 muzee din Paris oferă acces digital gratuit la peste 100.000 de opere de artă. Instituţiile sunt afectate de notorietatea giganţilor parizieni precum Muzeul Luvru, Muzeul Orsay, Grand Palais şi Centrul Pompidou.

Paris Musées, care reuneşte 14 muzee din capitala Franţei, a început miercuri să pună la dispoziţia publicului, gratuit şi fără restricţii, peste 100.000 de reproduceri digitale de înaltă definiţie ale operelor de artă din colecţiile sale, pentru a le face mai cunoscute, relatează AFP, citat de Agerpres.

De la Petit Palais la Muzeul de Artă Modernă, această iniţiativă „open content“ (conţinut deschis) are drept scop „promovarea creşterii vizibilităţii operelor şi a cunoaşterii colecţiilor în Franţa şi în străinătate“, a explicat Paris Musees într-un comunicat.

Aceste muzee, care conţin numeroase comori artistice, suferă din cauza notorietăţii giganţilor parizieni precum Muzeul Luvru, Muzeul Orsay, Grand Palais şi Centrul Pompidou.

Punerea la dispoziţie a acestor informaţii „garantează accesul liber şi reutilizarea gratuită a fişierelor digitale, fără restricţii tehnice, legale sau financiare, pentru utilizare sau nu comercială“, a precizat Paris Musées.

În plus faţă de cele 100.000 de lucrări, Paris Musées va oferi acces liber la tot mai multe imagini pe măsură ce sunt digitalizate şi vor trece în domeniul public.

În prezent este suficient ca internautul să intre pe site-ul colecţiilor Paris Musées şi, cu ajutorul cuvintelor cheie – de exemplu Petit Palais şi Claude Monet – se vor afişa toate lucrările corespunzătoare, însoţite de fişiere care precizează data realizării, materialele folosite şi originea lor. De asemenea, imaginea aleasă poate fi descărcată pentru o calitate de înaltă definiţie.

„Dacă această licenţă este deja folosită de muzeele internaţionale, precum Muzeul Rijksmuseum din Amsterdam şi Metropolitan Museum din New York, Paris Musées este prima instituţie franceză din Paris care a preluat-o“, se arată în comunicat.