În câteva zile – sau toată viața – vizitați minunatele orașe din nordul Italiei, care l-au inspirat pe Henry James.

În Roma anilor 1870, la sfârșitul Risorgimento-ului, James a fost martorul unor schimbări majore, când orașul devenea noua capitală a Italiei. Autorul a publicat în presa americană descrieri pline de viață ale perioadei petrecute acolo, aceste scrieri apărând în 1909, sub titlul Impresii din Italia. Plimbați-vă în jurul Colosseumului de la Roma și admirați ceea ce James numea „silueta lui impozantă, asemănătoare unui munte”.

Henry James a fost fascinat de Bătrâna Europă, iar Veneția, Florența și Roma ocupă un loc important în romanele sale. Veneția se scaldă și azi în decadența elegantă de care James era deopotrivă îndrăgostit și critic. Ea constituie fundalul romanului Manuscrisele lui Jeffrey Aspen. Mai spre sud, la Florența, veți fi surprinși de istoria acestui centru renascentist situat într-un peisaj toscan dominat de dealuri nesfârșite. Ambele sunt evocate în romanul lui James Potretul unei doamne.

Santa Maria Maggiore vă va impresiona, la rândul ei. Pentru James, „locul se dovedea atât de încărcat de sugestii, încât percepția devenea un amestec pulsând de imagini…” Dimensiunile colosale ale bazilicii Sfântu Petru vă vor lăsa o impresie puternică: „Crezi că ai cuprins cu privirea tot acel spațiu, dar acesta crește, se amplifică tot mai sublim, făcându-te să simți cât de mărunt ești”. Anotimpurile cele mai potrivite pentru a efectua acest drum sunt primăvara și toamna. Vara, Veneția poate fi sufocant de umedă, iar Florența și Roma fierbinți ca un cuptor.

Rezervați-vă cel puțin 10 zile pentru fiecare oraș și regiunile din jur.

De știut

Puteți călători cu trenul, cu autobuzul sau să închiriați o mașină. Rezervați-vă cazarea cu mult timp înainte, mai ales în orașe.

Dacă veniți cu avionul la Veneția, luați un vaporetto Alilaguna – sau un taxi acvatic, dacă vă simțiți bogat – de la aeroport până în oraș. Călătoria de 70 de minute este un preludiu perfect pentru „La Serenissima”, apropiindu-vă de oraș prin lagună și ajungând în Piața San Marco.

ATRACȚIILE PRINCIPALE

La Veneția, Canal Grande – traversat de podul Rialto și străjuit de palate renascentiste, filigranate – oferă o priveliște maiestuoasă. Aici, Henry James se întâlnea cu un grup de scriitori și călători, cu care împărtășea aceleași preocupări și idealuri.

La Florența, colecțiile uluitoarede la Palazzo Pitti, care găzduiesc picturi de Rafael și Tizian, sunt menționate în Portretul unei doamne. Lucrările concentrează o forță a sentimentelor cu care eroina Isabel Archer nu este desprinsă – o temă frecventă la James, în concordanță cu propria lui dragoste față de Italia.

La Roma, Sfântu Petru l-a lăsat pe James într-o stare de profundă emoție, dar nu fără cuvinte. Aici, a pus pe hârtie unele dintre cele mai lungi articole scrise vreodată despre bazilică.