Romancier, poet, dramaturg, om de știință, teoretician și pictor, Johann Wolfgang von Goethe a fost și ministru de stat în Ducatul german de Weimar. Obosit de viața politică, a plecat pe nepregătite și neînsoțit, în puterea nopții, în faimosul său periplu italian (1786-1788).

Goethe a fost un călător pe cât de curios, pe atât de meticulos și a pus pe hârtie povestea experienței sale, în Die italienische Reise (Călătorie în Italia). Astăzi, vizitatorii îi pot urma traseul din nord, de la Verona și Veneția, spre sud, la Roma, Napoli și în Sicilia. A stat la Torbole, pe malul lacului Garda, pe care l-a descris ca pe „o operă grandioasă a naturii”.

Mergând ma departe, a avut mai multe motive să se minuneze – „La Roma m-am regăsit pentru prima dată” – și a făcut mai mlte schițe ale statuilor și ruinelor. La Napoli, pe atunci cel mai agitat oraș al Italiei, s-a împrietenit cu ambasadorul britanic William Hamilton, care era și vulcanolog și care studia Vezuviul (pe atunci foarte activ).

În Sicilia, Goethe a făcut un tur turistic. La Palermo a făcut studii aprofundate în grădina botanică. A vizitat împrejurimile orașului Palermo, a călătorit spre est spre Catania și Taormina, oprindu-se în drum la templele clasice, și și-a găsit timp să urce pe maiestousul munte Etna. Dacă vreți să mergeți pe urmele lui Goethe, toamna și primăvara sunt cele mai indicate anotimpuri, evitând astfel căldura excesivă a verii.

Această călătorie se poate realiza într-o săptămână, dar puteți sta mai mult timp dacă doriți.

De știut

Se pot procura bilete pentru tren și autobuz chiar în momentul plecării. Încheierea unei mașini este bine să fie făcută înainte de sosirea în Italia. Există multe companii care oferă tururi ale Italiei pe itinerarii dianinte stabilite, deși nici unul pe urmele lui Goethe. Există website-uri care au ca subiect fascinația lui Goethe pentru Italia.

Mergeți la birourile de turism pentru a afla mai multe despre „asociațiile Goethe”. Sunt, adesea, surse de informații inedite.

ATRACȚII

Faceți o ascensiune pe Vezuviu și vedeți de ce Goethe l-a numit „un vârf al infernului, care se ridică în mijlocul paradisului”. A fost extrem de dezamăgit de faptul că ratase o scurgere de lavă petrecută în chiar noaptea în care plecase spre Sicilia.

Frumoasa Taormina, ce se ridică deasupra mării, are un teatru grecesc în aer liber profilat pe un fundal în care se evidențiază dealuri rotunjite și Etna fumegândă. Faceți o plimbare cu mașina prin sătucurile de pe pantele Etnei sau urcați până la crater cu telecabina.

Mergând de la Palermo spre interiorul insulei, veți descoperi catedrala medievală Montreale, decorată în întregime cu mozaicuri bizantine, faimoase în lumea întreagă.