Cel care a cucerit lumea antică și-a lăsat amprenta asupra acestui traseu istoric plin de situri arheologice magnifice.

Mai bine de 2 000 de ani, Alexandru cel Mare a captivat imaginația oamenilor. Când abia trecuse de perioada adolescenței, a plecat cu o armată de 45 000 de oameni să invadeze Asia și să cucerească marele Imperiu Persan.

Alexandru a pornit într-o călătorie epică de 35 400 de kilometri, din Troia spre Alexandria, Samarkand și Babilon. Până la moartea sa, la 32 de ani, trecuse dincolo de frontierele lumii cunoscute și crease un imperiu care se întindea din Grecia până în Afganistan, Israel și India.

În Turcia, pornind din Troia spre Iskenderun, veți savura un amestec magic de peisaje, mâncăruri și minuni arheologice. La Didyma, între Efes și Bodrum, veți păși pe sub coloanele imense ale templului lui Apollo, locul unde i s-a prezis lui Alexandru că îi va învinge pe perși. În altarul din interiorul templului, unde veți ajunge traversând coridoare întunecate cu bolți înalte, încă puteți simți parcă vechii zei.

La Gordium se afla nodul gordian – despre care se spunea că va fi desfăcut numai de cel care avea să domnească asupra întregii Asii. Alexandru a tăiat nodul cu sabia. După marea sa victorie asupra perșilor la Issus, în 333 î.Hr., a fondat un nou oraș, la sud de câmpul de luptă – astăzi, aglomeratul port Iskenderun (Iskender este numele turcesc al lui Alexandru), unde se sfârșește călătoria.

Cea mai bună perioadă pentru un astfel de traseu este de la mijlocul lui aprilie până la începutul lui iunie sau din septembrie până în octombrie, pentru a evita vara caniculară și aglomerația.

Rezervați-vă cel puțin o săptămână pentru a vedea câteva obiective. Dacă alocați două sau trei săptămâni, veți acoperi o mare parte a drumului lui Alexandru, veți vizita o mulțime de obiective și vă veți putea gândi la dificultățile de ordin fizic și logistic întâmpinate de macedoneni.

Informații utile

Foarte multe agenții de turism folosesc numele lui Alexandru cel Mare pentru a face reclamă unor tururi care nu au nici o legătură cu el, așa că studiați în prealabil itinerarele pe care le oferă. Cei care călătoresc pe cont propriu trebuie să cumpere hărți detailate înainte să pornească la drum.

În Turcia, aveți grijă la câini kangal care păzesc de lupi oile și caprele. Aceștia sunt cunoscuți pentru agresivitatea lor. Luați un toiag și pietre ca să vă apărați.

ATRACȚIILE PRINCIPALE

La Muzeul de Arheologie din Istanbul se găsește sarcofagul lui Alexandru. Pe marginile lui puteți vedea cu basorelief înfățișându-l pe Alexandru la vânătoare, dar și conducându-și trupele în luptă, călare pe armăsarul său Bucifal.

La Efes puteți admira villae, terme și un amfiteatru, cu o capacitate de 28.000 de locuri, minunat păstrate, dar și o bibliotecă extraordinară.

Puteți lua barca până la Phaselis, unde Alexandru a fost încoronat cu o cunună de aur. Phaselis se află pe țărmul lician al Turciei, la nordest de Kaș.

Termessos se înalță pe o pantă stâncoasă, în munții Taurus, în nord-vestul Antaliei. Acesta a fost unul dintre puține orașe care a reușit să reziste în fața lui Alexandru.