Papanașii sunt un desert pe care mulți îl asociază cu România. Totuși nu este chiar așa. Ce am adus noi acestui desert pare a fi doar forma de gătire … prăjirea.

Papanașii sunt un fel de desert realizat din brânză dulce de vaci, ouă, făină, griș, pesmet și zahăr. În mod normal sunt serviți cu smântână și dulceață sau gem, dar se servesc și presărați cu zahăr.

Papanașii sunt un desert tradițional. Este posibil ca acest cuvânt să provină din latinescul papa, care înseamnă (printre altele) „mâncare de copii”.

Aceste gogoşi delicioase au o legendă amuzantă care vine tocmai din … Danemarca. Un căpitan de vas, încercând să strunească cârma în timp ce mânca o gogoaşă, probabil luat prin surpindere de valurile puternice, a înfipt desertul într-una din spiţele cârmei ca să îşi poată folosi ambele braţe şi a salvat generaţii întregi de gospodine de la coacerea miezului problematic.

Se pare că papanașii moldovenești își au rădăcinile în gomboțul cu brânză din Austria și Ungaria. Forma prăjită apare în zona Bucovinei. Papanaşii fierţi sunt prezenți și azi în țările urmașe ale Imperiului Austro-Ungar, dar și în regiunile românești care odinioară au făcut parte din acest conglomerat de popoare. Spre exemplu ardelenii, deși au dat și varianta prăjită a papanașilor, când vorbesc de papanași se referă clar la cei fierți, din compoziție de brânză de vaci si gris, aromati cu coaja de lămâie și vanilie. La Arad, Timișoara sau Oradea le zicem gomboți cu brânză prin traducerea din maghiară (turogomboc) sau germană (Topfenknodel sau Quarkknodel).  Pentru cei care nu avem prea multe în comun cu acest spațiu asocierea gomboțului este cu galușca cu prune, doar că în imperiul rețeta nu era limitată doar la aceste fructe. Rețeta ardelenească a papanașilor austrici o găsiți aici

Papanașii moldovenești prăjiti

Cu o formă rotundă, de inel, papanaşii au în compoziţie brânză de vaci, spre deosebire de gogoşile clasice la care se pune doar făină. Decoraţi cu smântână dulce şi dulceaţă de felurite fructe, papanașii sunt un desert de nerefuzat. Iată o rețeta de papanași:

reteta de papanasi
  • 800 g faina
  • 300 g branza de vaci
  • 3 galbenusuri
  • 300 ml lapte
  • 1 cub de 50 g drojdie proaspata sau 2 plicuri drojdie uscata (cca 15 g)
  • 50 g zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 praf de sare
  • coaja rasa de lamaie

„Se amesteca drojdia cu zahărul și cu laptele călduț si se lasa sa creasca 10 minute.

Apoi se adauga galbenusurile, sarea, zaharul vanilat, coaja rasa de lamaie, branza scursa si o parte din faina (cam o treime). Se bate bine cu aparatul de framantat sau cu mixerul, pana se omogenizeaza. Treptat se adauga si restul de faina si se framanta un aluat moale. Daca branza este mai umeda sau mai grasa/slaba cantitatea de faina poate diferi. De aceea recomand sa se adauge faina treptat si in functie de cum evolueaza aluatul sa nu se puna toata faina sau sa se mai adauge.

Aluatul de papanasi cu branza se lasa la dospit pana in dubleaza volumul, in jur de 30 de minute, intr-un loc caldut. Pe blatul de lucru se presara faina si se pune aluatul dospit, apoi se intinde astfel incat sa aiba o grosime de circa 1 cm.

Cu o forma rotunda de diametrul de 10-12 cm se taie rondele iar din mijloc, cu o alta forma de diamtrul de circa 2 cm se taie o gaura. Cu forma de 12 cm mi-au iesit 25 de bucati papanasi cu branza.

Se pun in ordine pe blatul de lucru iar apoi coacerea se va incepe cu primul taiat, care intre timp a dospit bine de tot. Se incinge uleiul pe foc si se pun gogoselele una cate una. Aveti grija, ele mai cresc foarte mult in ulei, sa ramana loc. Focul trebuie sa fie mic-mediu pentru a apuca sa se coca si in interior. Se scurg pe servetele absorbante.

Se servesc cu smântână si 1-2 lingurite de dulceata (visine, fructe de pădure) peste papanasi.” (sursa savoriurbane.ro)

Bineînţeles reţete găsim o mulţime, clasice sau îmbunătăţite. Am făcut o mică selecţie şi trebuie să le încercaţi pe toate cât mai repede!

Varianta papanașilor copți cu smântână și dulceață de cireșe 

Pentru această rețetă, veți avea nevoie de 400 de grame de brânză de vaci proaspătă, 2 sau 3 ouă, 5 pliculețe de zahăr vanilat, o linguriță de zahar pudră, 3 linguri de griș, un praf de sare, 100 de grame de unt, făină, gem de cireșe sau de vișine și niște hârtie de copt.

Sursa https://retete-usoare.info/papanasi-delicati-la-cuptor-vor-deveni-preferatii-dumneavoastra/

În primul rând, se fierbe grișul în puțină apă. În timp ce acesta se gătește, se amestecă brânza și ouăle, și apoi se adaugă zahărul vanilat, zahărul pudră și sarea. Când s-a terminat de fiert grișul puteți adăuga la compoziția, precum untul și făina.

Acum, pentru a face papanașii, luați cantități mici de amestec și modelați-le în bile. Puneți-le pe hârtia de copt, în tavă, asigurându-vă că lăsați un pic de spațiu între ele. Puneți-le la cuptor pentru 40-45 minute și apoi, serviți-le cu smântână din belșug și dulceață de cireșe.