Culoarea unui lac format într-un crater vechi de 50.000 de ani, i-a bulversat pe oamenii de ştiinţă. Lacul Lonar, situat în districtul Buldhana, Maharashtra, India, a fost creat printr-o coliziune de asteroizi cu impact asupra pământului în timpul Epoca Pleistocenului.

Fenomenele naturale nu încetează nicio clipă să uimească mapamondul şi, chiar dacă unele dintre ele par, la o primă vedere, de-a dreptul imposibile, oamenii de ştiinţă reuşesc să dea de capăt misterului de fiecare dată. Lacul „Lonar” se află într-un crater cu impact de meteoriţi din statul Maharashtra, India, la aproximativ 500 de kilometri (311 mile) la est de Mumbai şi este datat în mod curent cu aproximativ 50.000 de ani în urmă (deşi datările recente sugerează că ar putea fi mult mai vechi), potrivit iflscience.com La începutul acestei săptămâni, nuanţa normală de albastru-verzui a lacului s-a transformat într-o culoare roz roşiatică.  Deşi trebuie efectuate teste suplimentare pentru a determina cauza exactă a schimbării culorii, experţii au sugerat că schimbarea nivelului de salinitate şi prezenţa unei alge specifice în lac ar putea fi de vină. 

 Conform autorităţilor locale, o schimbare similară a culorii a fost atestată în jurul anului 2.000, dar nu a atras atenţia la fel şi nu a fost la fel de proeminentă.   De această dată, probele de apă de lac au fost trimise la un laborator, pentru analize, pentru a descoperi motivul exact al fenomenului.  Între timp, geologul Gajanan Kharat a oferit o explicaţie plauzibilă într-un videoclip pe Twitter.  „Salinitatea în lac a crescut pe măsură ce nivelul apei a scăzut drastic anul acesta şi a devenit tot mai cald, ceea ce a dus la o supraaglomerare de alge. Aceste alge devin roşcate la temperaturi mai calde şi, prin urmare, lacul a devenit roz peste noapte”, a spus acesta, citat de AFP. Oamenii de ştiinţă au prelevat mostre din apa lacului pentru a determina cu exactitate cauza acestui fenomen.
Un fenomen asemănător, dar la o scară mai redusă, se petrece, extrem de rar, şi în România. Lacul Sărat din Brăila devine parţial roşu în perioadele caniculare, tot din cauza aceleiaşi specii de alge.