Splendoare vulcanică a piscurilor, lacuri sclipitoare și flori pline de culoare, pe toate le găsiți pe traseul prin Insula de Nord din Noua Zeelandă

Așezat în centrul Insulei de Nord a Noii Zeelande, Parcul Național Tongariro este căminul a trei vulcanci activi: Ngauruhoe, Ruapehu și Tongariro. Parcul își datorează existența lui Te Heuheu, căpetenie a națiunii maori Ngati Tuwharetoa, care a încredințat terenul guvernuluiNoii Zeelande în 1887, pentru a-l apăra de fermieri și de tăietori de lemne. Zona este un paradis pentru drumeți.

Din valea Mongatepopo, drumul urcă pe stânca vulcanică dezgolită, în zigzaguri abrupte, până la marginea Craterului de Sud. Spre sud, se ridică masivul Ngauruhoe, prin al cărui horn ies aburi și fum. După ce traversați suprafața plană a Craterului de Sud, o altă ascensiune vă duce de-a lungul unei coame expuse vântului, către craterul Roșu, unde un curent de aer ascendent fierbinte vă aduce aminte că vă plimbați pe un vulcan foarte activ.

Aici s-au filmat scenele în care apare Muntele Doom din Lord of the Rings, locul unde trebuia distrus inelul malefic.

Însă priveliștile peste valea Oturere, deșertul Rangipo, munții Kaimanawa și lacurile Emerald vă alungă orice regret sau urmă de oboseală. În față se află apele azurii ale Lacului Albastru, care scot aburi în aerul rece de munte. Coborârea spre parcarea Ketetahi este lungă, dar există câteva lucruri care vă fac să uitați de acest lucru – izvoare termale în apropiere de coliba Ketatahi, bogăția impresionantă de flori de câmp și priveliștile splendide la nord, spre lacul Taupo.

Perioadă optimă

În mijlocul lunii noiembrie și martie. Unii fac traseul iarna, dar se impune să aveți experiență de alpinist. Durata călătoriei este de 9 ore. Cei 17,7 km de la valea Mongatepopo până la parcarea Ketetahi se pot face într-o zi.

De știut:

Stabiliți-vă baza în Satul Parcului Național, în apropiere de Raupehu, la intersecția autostrăzilor SH4 și SH47. Sediul administrației parcului, aflat pe pantele Ruapehu, este o adevărată mină de informații.

Atenție la schimbările rapide de vreme din regiunile montane. Aveți nevoie de îmbrăcăminte impermeabilă și de haine călduroase. Transportul către punctul de plecare și de la punctul final al drumeției se asigură ușor, fiind, de obicei, în sarcina hotelurilor, motelurilor și campingurilor din jurul parcului.

ATRACȚII

Conul cu pereți abrupți al vulcanului Ngauruhoe este vizibil mereu la sud. Imaginea o veți recunoște rapid și veți vedea cum arată în realiteate Muntele Doom din seria Stăpânul inelelor, de Peter Jackson. Dacă este senin, de pe Tongariro puteți vedea Taranaki, un alt vulcan activ, aflat la 121 km spre vest.

Scoțând fum și aburi, Craterul Roșu vă asaltează simțurile, umplând aerul cu miros de sulf.

Dacă aveți noroc, veți putea vedea unul dintre măcălendrii cu piept alb de pe Insula de Nord, o apariție rară.