Construite drept canale de irigații, levada din Madeira și potecile paralele alcătuiesc trasee ideale pentru cel care explorează peisajul uimitor al acestei insule paradisiace.

Rețeaua incredibilă de cursuri de apă din Madeira trece prin tunele, peste apeducte și traversează pământul pe care unii l-au descris ca un adevărat paradis, ducând apa de ploaie de pe înălțimile munților spre plantațiile de trestie de zahăr și podgoriile așezate pe terase. Primele levada (cuvânt provenit din din portughezul levar, însemnând „a purta”) datează din secolul XV, când au sosit primii coloniști protughezi pe insulă.

Canalele înguste se întind acum pe mai mult de 1996 de kilometri, mergând de la pârâuri care curg lângă parcele largi, pe care se cultivă plante aromatice, și terminând cu canale care coboară abrupt, dăltuite cu secole în urmă, în versanții munților, de oameni care lucrau stând în coșuri de răchită suspendate de frânghii. Acestea vă oferă o diversitate de trasee, care reflectă zonele climatice ale insulei – fapt care a făcut necesară construirea acestor canale.

Ca o inițiere spectaculoasă, încercați Levada da Serra de São Jorge, într-o zonă îndepărtată, aflată în nord-est. Pornind din Quemeidas (899 de metri altitudine), de deasupra orașului Santana, aflat pe coastă, vă îndreptați spre vest, prin peisajul de un verde-smarald, cu priveliști uimitoare asupra satelor di văile aflate dedesubt. Traseul vă duce în apropierea unei cascade și prin dreptul câtorva tunele scurte, după care ajunge la Caldeirão Verde (Cazanul Verde), unde apele altei cascade se prăbușesc maiestuos de la o înălțime de 305 metri într-un lac.

Dacă vă simțiți în formă și nu suferiți de vertij, puteți continua spre Caldeirão do Inferno (Cazanul Diavolului), unde alte cascade se aruncă de pe faleze uriașe, iar apele tumultoase se izbesc cu zgomot de pereții defileurilor înguste.

Dacă vă întrebați când să mergeți aici, răspunsul este tot anul. În general, vara este mai puțin ploioasă; iarna, vremea este caldă și plăcută.

Sunt 13 km de la Qeimadas până la Caldeirão Verde și în înapoi, deci rezervați-vă patru sau cinci ore. Oferiți-vă patru sau cinci zile, pentru a vă bucura pe îndelete de celelalte levada.

Informații utile

Unele levada mai vechi pot fi mai solicitante și mai abrupte; trebuie să fiți bine pregătiți fizic pentru a le parcurge. De asemenea, stabiliți să fiți aduși și preluați de o mașină (ori de unul dintre taxiurile uimitor de ieftine din Madeira), deoarece majoritatea levada sunt lungi și în unele cazuri vă trebuie zece ore, pentru drumul dus-întors.

Potrivit legilor din Madeira, pentru daunele materiale și accidentele personale răspunderea este individuală, de aceea trebuie să fiți precauți și să nu vă plimbați singuri. Se organizează tururi cu ghizi.

Principalele atracții

Una dintre cele mai cunoscute levada începe la Ribeira Frio, la nord de Funchal, capitala Madeirei. Este o drumeție lungă, 12 km dus până la Portela, dar merită efortul, deoarece priveliștile din Porto da Cruz și de pe Stânca Vulturului sunt excepționale.

Poteca lungă de 13 km de la Pico do Ariero până la Achada do Teixeire, din jumătatea vestică a insulei Madeira, este mărginită de copaci foarte bătrâni și de formațiuni stâncoase interesante. Pe drum, veți trece pe lângă Pico Ruivo, cel mai înalt punct al insulei, 1640 m.

O plimbare mai scurtă, pornind de la Pico do Ariero, trece prin valea Santa Luzio, Levada do Barreiro și Pico Alto și se încheie la Poça da Neve.

Levada das 25 Fontes pornește de la Rabaçal și ajunge la un lac de la poalele unei faleze, în care se prăbușesc în cascadă 25 de izvoare naturale.