În anul 2010 o inițiativă artistică de a revitaliza capitala unei insulițe portugheze din Oceanul Atlantic ia ființă. Câțiva zeci de artiști și cinci ani mai târziu, proiectul reprezintă una dintre atracțiile principale ale orașului și cea mai frumoasă carte de vizită a insulei Madeira.

Madeira este o insulă de mici dimensiuni din Arhipelagul cu același nume aflat la o oră și jumătate de zbor de capitala țării-mamă, Portugalia. Insula se bucură de condiții meteo favorabile întregul an, având o medie anuală de 16° C, aspect care o face foarte atractivă pentru turiști, dar și pentru investitori.

Dar tocmai acești investitori erau pe cale să distragă atenția turiștilor de la cartierul vechi al capitalei, numită Funchal, odată cu ridicarea centrelor comerciale alcătuite din magazine și restaurante ale celor mai mari lanțuri din lume. Noile branduri introduse au acționat împotriva micilor magazine și afaceri locale din centrul istoric, răpindu-le celor din urmă clienții.

Astfel, străduțele pietonale și pline de magazine, buticuri și restaurante au ajuns în paragină în anul 2010.

Centrul Vechi al orasului Funchal, capitala insulei Madeira

Centrul Vechi al orasului Funchal, capitala insulei Madeira

Arta salvează cartierul

2010 a fost momentul declanșator pentru Jose Maria Montero Zyberchema, un artist local, căruia i-a venit ideea de a reda străduțelor faima comercială de dinaintea mall-urilor printr-un proiect de transformare a ușilor clădilor de pe Rua de Santa Maria și de pe străzile adiacente.

Cu proiectul său, intitulat “Projecto artE de pORtas abErtas“, Zyberchema și-a propus să aducă un aer nou și creativ centrului vechi prin pictarea și înfrumusețarea ușilor din zonă de către artiștii locali. Proiectul tradus s-ar intitula “Proiectul Artei Ușilor Deschise”, nume care sugerează intenția inițiatorului de a promova comunitatea locală de artiști deschizându-le ușa către un public larg, dar și pentru a oferi o viață nouă fostei zone comerciale.

Iubirea - una dintre cele mai abordate teme de pe ușile din Funchal

Iubirea – una dintre cele mai abordate teme de pe ușile din Funchal

Ușă prezentând portul tradițional din Madeira

Ușă prezentând portul tradițional din Madeira

Artiștii din Madeira – surse inepuizabile de idei

Cu ajutorul rezidenților zonei respective ( Zona Velha ) și consiliilor locale, prima ușă a fost pictată în 2011 și de atunci numărul transformărilor a ajuns la aproximativ 200 de uși, artiștii înlocuind pentru o perioadă scurtă de timp clasica pânză cu metalul sau cu lemnul ușilor.

Artiștii au primit mână liberă în designul ușilor, fiecare alegând o altă abordare stilistică, fapt care aduce un plus de diversitate proiectului. Temele abordate de aceștia acoperă o paletă largă de idei și concepte, care sunt, printre multe altele: dragostea, călătoriile, muzica, tradițiile locale și chiar și teama de a fi supravegheat de instituțiile guvernamentale.

Artiștii s-au folosit și de elementele deja prezente pe uși, precum semnul de atenționare în legătură cu supravegherea video

Artiștii s-au folosit și de elementele deja prezente pe uși, precum semnul de atenționare în legătură cu supravegherea video

Interpretare abstractă de portret pe o ușă

Interpretare abstractă de portret pe o ușă

Un viitor optimist

Odată cu reîntinerirea cartierului datorită proiectului curajos al lui Zyberchema, mai multe galerii de artă au fost înființate, fapt care a dus la o creștere a popularității zonei printre localnici și turiști. Totodată, în cadrul aceluiași proiect, au avut loc și alte evenimente artistice cu menirea de a face cunoscute toate artele și meșteșugurile de pe insulă.

Comercianții locali au sesizat rapid oportunitatea și au început să umple străduțele pietonale de magazine de artizanat, restaurante șic și alte buticuri cu produse realizate exclusiv în Madeira, reușind să facă din cartierul părăsit cel mai bun loc de luat masa sau de stat la o cafea printre exponate de artă non-formale.

Două dintre țelurile propuse pentru proiectul urban din Madeira sunt: extinderea la nivel internațional, salvând zone pline de istorie în fața marilor centre comerciale necruțătoare față de concurență și încurajarea oamenilor să deschidă uși la propriu și la figurat în comunitatea lor.

Autor: Laura Ghițoi