Puțini știu faptul că în Marea Neagră a trăit, în comunități prospere, foca-monah, din specia de foci de Mediterana, Monachus monachus, nume primit datorită aspectului lor, care este de culoare închisă, cu o pată albă mare pe abdomen.

Studiile realizate în perioada interbelică arată că populaţia de foci autohtone din Marea Neagră ar fi fost o subspecie distinctă a speciei Monachus monachus de Mediterana, care a primit în trecut şi nume ştiinţific propriu, Monachus monachus albiventer. Acest nume s-ar explica pe motivul că focile din Marea Neagră ar fi avut o culoare albicioasă a abdomenului mai pronunţată decât surorile lor din Marea Mediterană.

Foca-monah este o focă de dimensiuni medii, care atinge lungimea de 2-3 metri și o greutate cuprinsă între 200-350 kilograme, femelele fiind mai mici decât masculii și mai deschise la culoare.

Potrivit statisticilor oficiale, ultimele două foci ar fi fost văzute în Marea Neagră în anul 1996, pe țărmurile din Bulgaria și Turcia. Cauzele principale ale dispariției focii din Marea Neagră au fost cele două războaie mondiale, poluarea şi pescuitul excesiv, distrugerea habitatului, dar uciderea lor de către pescari.

Azi, câteva colonii de foci-monah se mai găsesc în Mediterana (Marea Egee – Insulele Sporade de Nord, Kimolos şi Karpathos, Marea Ionică, ţărmul Turciei, Marocului şi Algeriei), precum şi de-a lungul coastelor Africii de Nord-Vest (Deserted Islands – Madeira, Cabo Blanco – Ras Nouadhibou), după cum arată într-un studiu. Se estimează că mai trăiesc între 350 și 600 de exemplare.

Foca-monah prezentă din cele mai vechi timpuri în marea noastră

Documentele antice menționează un număr de foci destul de mare în Marea Neagră. Istoricul Pliniu cel Bătrân scria: „În Pont nu pătrunde niciun animal vătămător pentru peşti în afară de foci şi delfini mici”, iar istoricul şi cronicarul Isidor din Sevilla, meționa, la început de secol VIII d.Hr. că în această mare numită Pontus Euxinus, pentru că era „întunecată şi mai scurtă”, nu trăiau alte animale mai mari „în afară de foci, toni şi delfini”.

Ultimul exemplar de focă văzut în România

Una din cele mai mari colonii de foci a trăit la Capul Caliacra. De pe coasta Bulgariei focile au emigrat și pe țărmul nostru, până în Delta Dunării. Aici a fost descoperită la noi în ţară ultima focă, moartă pe data de 26 martie 1983, în apropiere de oraşul Tulcea, în drepul milei 35. Evenimentul a fost consemnat în Revista Vânătorul şi Pescarul Sportiv din acea lună. Foca fusese ucisă cu un cuțit mare, pescăresc și abandonată pe țărm.

Capul Caliacra, raiul focilor din Marea Neagră

Pentru sute de ani la rând, relieful stâncos cu peșteri și grote de la Capul Caliacra, Bulgaria, a fost locul unde focile au prosperat, ajungând chiar la 130 de exemplare într-o colonie, în anul 1930, deși, în mod natural, numărul unei colonii este mult mai mic.

Primele știri în presa constănțeană despre existența focilor în Marea Neagră, au apărut în anul 1925, în urma unei expediții științifice, întreprinsă de renumitul cercetător Ioan Borcea, pe Marea Neagră, între Capul Caliacra și Ecrene (azi Kranevo, Bulgaria), în condiţiile în care, între 1913 și 1940, judeţele Caliacra şi Durostor (azi în Bulgaria), făceau parte din Regatul României.

Capul Caliacra, Bulgaria

Deși specialiștii consideră că foca a dispărut din Marea Neagră, în ultimii ani, sporadic, au mai fost semnalate cazuri ale prezenței ei, (pe coastele din Bulgaria și Turcia, sau în apropierea platformelor petroliere), dar, este posibil fie să fi fost confundată cu vidra, fie să fie fost exemplare care nu mai fac parte din populația naturală.

La Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa” a fost organizată o dioramă dedicată focilor-monah. Aceasta prezintă un aspect din colonia de la Capul Caliacra, aşa cum apărea ea la începutul sec. XX, remarcându-se, pe lângă foci, şi păsări sau reptile, precum şarpele de apă.

Dioramă dedicată focilor din Marea Neagră, organizată la Muzeul Național de Istorie Naturală ”Grigore Antipa”