Cercetătorii din Spania au deschis mormântul unui cleric din secolul al XV-lea și i-au exhumat oasele în încercarea de a testa teoria conform căreia Cristofor Columb ar veni din regiunea Galicia, din nord-vestul Spaniei, mai degrabă decât din Republica Genova, notează The Guardian.

Deși se știe că exploratorul s-a născut în Italia în 1451, unii susțin că de fapt s-a născut în Spania, fie în Galicia, Catalonia, Valencia, Mallorca sau Guadalajara, în timp ce alții au vehiculat că era de fapt portughez. O echipă de conservatori, arheologi și antropologi criminaliști care lucrează în biserica San Martín de Sobrán din orașul Vilagarcía de Arousa a deschis mormântul lui Johan Marinho de Soutomaior, un nobil și arhidiacon care, potrivit taberei care susține teoria, poate să fi fost vărul navigatorului.

ADN-ul va fi extras din cele șapte fragmente osoase exhumate din mormânt și apoi comparat cu mostre prelevate din rămășițele lui Columb și din cele ale fratelui său și ale fiului său. Cercetătorii au colectat, de asemenea, mostre de oase de la o altă biserică din zonă unde se crede că ar fi fost îngropate alte posibile rude ale exploratorului.

Asociația Galician Columbus, care favorizează teoria conform căreia Columb ar fi venit din regiunea din jurul estuarului Pontevedra, subliniază că numele de familie Colón (Columb în spaniolă) este bine documentat în zonă. S-a sugerat, de asemenea, că Columb ar fi putut fi cavalerul galician Pedro Álvarez de Soutomaior, cunoscut și sub porecla Pedro Madruga.

„Se pare că suntem mai aproape de a obține ADN-ul unui Soutomaior”, a declarat președintele asociației, Eduardo Esteban Meruéndano, pentru La Voz de Galicia. Columb a murit în orașul spaniol Valladolid din Spania în 1506, dar a vrut să fie îngropat pe insula Hispaniola, care este astăzi împărțită de Haiti și Republica Dominicană. Rămășițele sale au fost duse acolo în 1542, mutate în Cuba în 1795 și apoi aduse la Sevilla în 1898, când Spania a pierdut Cuba după războiul hispano-american. Deși au fost colectate mostre din rămășițele lui Columb între 2004 și 2005, cercetătorii au trebuit să aștepte 16 ani pentru dezvoltarea tehnologiei necesare unei analize adecvate pentru a determina adevăratele origini ale exploratorului.

„Nu există nicio îndoială din partea noastră (despre originea sa italiană), dar putem oferi date obiective care pot … infirma o serie de teorii existente”, a declarat José Antonio Lorente, principalul cercetător al studiului ADN de la Universitatea din Granada, de anul trecut.